Themabeeld. © Fred Debrock

18-jarige bestuurder zonder rijbewijs vlucht onder invloed van drugs weg van politie

Mechelen, Willebroek -

De politie hield afgelopen weekend opnieuw verschillende controleacties in Mechelen en Willebroek. Daarbij werden 37 bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol, drugs of een combinatie van beide. Twee bestuurders waren niet alleen onder invloed, ze bleken ook totaal geen rijbewijs te hebben. Hun auto werd aan de ketting gelegd.

Stijn Van de Sande

In totaal werden er bij de controleacties afgelopen weekend 1.068 bestuurders gecontroleerd. 37 van hen testten daarbij positief op het rijden onder invloed. Dat is ongeveer 3,5%. 33 bestuurders hadden te diep in het glas gekeken en twee mensen stuurden onder invloed van drugs. Twee gecontroleerde bestuurders testten dan weer positief op alcohol én drugs in het verkeer en moesten hun rijbewijs voor minstens vijftien dagen inleveren.

Eén van de bestuurders trok de aandacht van de politie door net voor de controle op de Guido Gezellelaan rechtsomkeer te maken. Hij vluchtte weg, maar kon snel gevat worden. “Al snel werd duidelijk waarom de 18-jarige jongeman geen controle wilde”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. “Hij bleek onder invloed te zijn van cannabis en had helemaal geen rijbewijs. Hij kreeg eerder wel al een rijverbod opgelegd. De auto werd geïmmobiliseerd en weggetakeld. De passagier kreeg ook een boete omdat hij zijn auto toevertrouwde aan een chauffeur zonder rijbewijs.”

Cocaïne, cannabis én alcohol

Ook een andere bestuurder had helemaal geen rijbewijs, maar kroop wel onder invloed van cocaïne, cannabis én alcohol achter het stuur. Bovendien liep er voor de man al een verval van het recht tot sturen tot eind volgend jaar. Twee bestuurders werden betrapt op het gebruik van cannabis, één van hen was daarbovenop ook onder invloed van alcohol. Verder werden er chauffeurs met respectievelijk 2,4, 2 en 1,8 gram pro mille alcohol in hun bloed uit het verkeer geplukt. Eén van hen veroorzaakte in de Broekstraat in Willebroek een ongeval.

Vijftien bestuurders kregen een rijverbod voor zes uur. Twee van hen liepen eerder al tegen de lamp, terwijl een derde een extra boete kreeg omdat ze een sigarettenpeuk voor de voeten van een agent op de grond smeet. Ze had bovendien geen rijbewijs. Een Portugese toerist betaalde zijn boete van bijna 1.300 euro dan weer cash. Eén bestuurder kreeg een boete omdat zijn kindje los in de auto zat en niet in een geschikt zitje.

Voorwaarden geschonden

Verder vluchtten een automobilist en een brommer weg van een controle. De wagen bleek niet verzekerd, terwijl de bromfietser iemand vervoerde die nog te jong was. De voertuigen werden in beslag genomen. Er waren ook boetes voor chauffeurs met een voorlopig rijbewijs en bestuurders waarvan de schouwing van hun wagen vervallen was. Een andere werd dan weer betrapt toen hij de voorwaarden schond die door de strafrechter waren opgelegd. (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER