Gilde Reuzenteam Wetteren

400 jaar oude reuzen verdwenen in Wetteren: "We staan voor een raadsel"

In Wetteren zijn 2 reuzen van 400 jaar oud verdwenen. Omwille van een tentoonstelling stonden de reuzen tijdelijk in de Sint-Gertrudiskerk opgesteld. Maar gisteren merkte de koster dat ze verdwenen waren. En dat een maand voor het Reuzenfeest. De gemeente staat voor een raadsel. "De reuzen wegen samen 200 kilogram en zijn 4 meter groot, onbegrijpelijk hoe ze ongezien uit de kerk geraakt zijn", zegt Pieter Bracke van de gemeente.  

"De reus en de reuzin stonden tijdelijk in de Sint-Gertrudiskerk in Wetteren voor een tentoonstelling ter ere van hun 400e verjaardag", doet Pieter Bracke van het Departement Beleven het verhaal. "Omdat medewerkers dachten dat de reuzen misschien verhuisd waren in functie van het reuzenspektakel, duurde het even vooraleer iemand doorhad dat ze verdwenen waren. Pas tegen de avond werd er alarm geslagen. En dan zijn we beginnen te zoeken."

We nemen dit zeker ernstig, omdat we als organisatie echt geen idee hebben waar ze zijn
Pieter Bracke, directeur Departement Beleven

Maar die zoektocht leverde voorlopig niets op. "We hebben beslist om de politie te verwittigen. We nemen dit zeker ernstig, omdat we als organisatie echt geen idee hebben wat er aan de hand is. Ook de dragers, die heel nauw betrokken zijn, vallen uit de lucht. Die reuzen zijn erfgoed en hebben naast een emotionele, ook een financiële waarde. De hoofden zijn originele beeldhouwwerken van 400 jaar oud."

200 kilogram in totaal

Het is ook een raadsel hoe de reuzen ongezien uit de kerk geraakt zijn. "De man weegt 105 kilogram en is meer dan 4 meter groot. De reuzin weegt zo'n 85 kilogram en is ongeveer even groot. Je haalt ze ook niet zomaar uit elkaar, je moet weten hoe dat moet. Om door de kerkdeur te geraken, worden ze meestal platgelegd. Je moet ook met heel wat mensen zijn om ze te dragen en over een lichte vrachtwagen beschikken om ze te vervoeren. Toch heeft niemand iets opgemerkt."

Ze moeten liggend door de kerkdeur gedragen worden, en daar is heel wat mankracht voor nodig. Vervoeren kan enkel in een lichte vrachtwagen. En toch heeft niemand iets opgemerkt

Pieter Bracke, directeur Departement Beleven
Archieffoto: Het vergt heel wat mankracht om de reuzen uit de kerk te dragen
Christine Eloot

Op 15 oktober vindt in Wetteren het Groot Reuzenfeest plaats. Nog een maand de tijd dus om uit te zoeken waar ze zijn. "Ik durf er niet aan denken dat ze tegen dan nog niet terecht zijn. Alles staat of valt met de aanwezigheid van onze twee historische reuzen. Zij vertolken de hoofdrol in het reuzenspektakel. Zonder hen is er weinig reden om te vieren."

Het Reuzenfeest staat of valt met de aanwezigheid van onze historische reuzen, zonder hen is er weinig reden om te vieren

Pieter Bracke, directeur Departement Beleven

Misverstand of stunt?

Toch is er voorlopig nog geen reden tot paniek, vindt Bracke. "We gaan ervan uit dat het om een misverstand of een stunt gaat. We proberen rustig te blijven. Kwaad opzet is zowat de laatste optie waar we aan denken."

 

Archieffoto: de reus en reuzin tijdens een stoet
Christine Eloot

Meest gelezen