radio2

Stad Genk lanceert project Feminina en wil zo taboe rond menstruatie doorbreken

Vanaf dit schooljaar lanceert de stad Genk het project Feminina, dat het taboe rond menstruatie wil doorbreken. Er zal daarnaast gratis menstruatiemateriaal beschikbaar zijn in alle middelbare scholen van de stad.

De afgelopen weken werden er 53 kastjes geĆÆnstalleerd in de scholen en in totaal 12.000 maandverbanden en 7.000 tampons verdeeld. "Wij hebben alle middelbare scholen in Genk voorzien van gratis menstruatiemateriaal. Hiermee willen we het jonge vrouwen makkelijker maken", zegt schepen van Samenleven Anniek Nagels (CD&V). "Al die veranderingen in je lijf zijn vaak lastig genoeg zonder dat je daarbij onaangenaam verrast zult worden door je menstruatie."

"Uit onderzoek blijkt dat 49 procent van de meisjes aangeeft dat ze soms een dag op school overslaan omdat ze hun menstruatie hebben", vult Nagels aan. "Meer dan 59 procent geeft een andere reden op voor hun afwezigheid. Er heerst dus nog een taboe rond menstruatie en het is belangrijk dat dat overwonnen wordt."

Uit onderzoek blijkt dat 49 procent van de meisjes aangeeft dat ze soms een dag op school overslaan omdat ze hun menstruatie hebben

Anniek Nagels, schepen van Samenleven (CD&V)

Als er eens een ongelukje op school gebeurt, kan een leerling gewoon een tampon of maandverband uit een kastje nemen. "Het is belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van de materialen en dat ze op een laagdrempelige manier beschikbaar zijn", zegt schepen van Sociaal Welzijn Sara Roncada (CD&V).

Sensibiliseren

"Je merkt toch dat er in de klas nog wat gelachen wordt met menstruatie. Terwijl het iets is dat hoort bij het leven", vertelt Roncada. "En we gaan ook jongens sensibiliseren, zodat iedereen op school weet dat menstrueren normaal is."

"Met Feminina willen we het onderwerp op een ludieke, jeugdige manier in de kijker zetten en bespreekbaar maken", besluit Nagels.

Meest gelezen