6 op de 10 migrainepatiënten blijft nooit thuis van het werk: "Last van schuldgevoel" 

12 september is Dag van de Migraine en dit jaar ligt de focus  op migraine op het werk. Ruim 60% van de patiënten blijft werken met migraine, blijkt uit een bevraging van patiëntenvereniging Hoofd-Stuk. "Mensen willen er niet aan toegeven, maar toch is het beter om niet te gaan werken dan, want het productiviteitsniveau zakt enorm tijdens zo een aanval", zegt neuroloog Annick Verstappen bij Radio 2.  

Ongeveer 15% van de Belgen lijdt aan migraine. Voor deze patiënten is het niet evident om te gaan werken. Daarom lanceert vzw Hoofd-Stuk op deze Internationale Dag van Migraine een nieuwe campagne om de migraineproblematiek op het werk onder de aandacht te brengen. Sofie Reysheuvels uit Wommelgem geeft les in het hoger onderwijs en is al 9 jaar migrainepatiënt. "Hoofdpijn is slechts 1 symptoom. Ik heb er vaak andere klachten bij zoals verwardheid, misselijkheid en braken, en ik heb ook last van draaiduizeligheid."

De afgelopen periode heb ik 20 dagen na elkaar last gehad van migraine. Het is er altijd en dat is heel vervelend

Sofie Reysheuvels

Hoewel Sofie vaak last heeft van migraine blijft ze ermee werken. "Mijn collega's weten allemaal dat ik migraine heb en er is begrip. Maar ik heb vaak last van een schuldgevoel, je hoopt dat ze geloven wat je vertelt. Plots kan ik heel verward zijn, dan valt het wel meer op. De afgelopen periode heb ik 20 dagen na elkaar last gehad. Dan heb ik niet elke dag een barstende hoofdpijn of braakneigingen, maar het sluimert. Het is er altijd en dat is heel vervelend. Eén van de moeilijkste dingen is dat ik op zulke dagen niet met de auto kan rijden."

Sofie is niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat ruim 60% van de patiënten nooit thuis blijven wanneer ze migraine hebben. "In principe is het toch beter om niet te gaan werken dan, want het productiviteitsniveau zakt enorm tijdens zo een aanval", zegt Annick Verstappen, neuroloog bij de ZNA en GZA ziekenhuizen. "Maar mensen willen er niet aan toegeven. Het wordt ook niet altijd geapprecieerd, want het wordt niet echt als een volwaardige reden gezien om thuis te blijven. En vaak maakt dat de zaak veel moeilijker, want hun medicatie kan niet op dezelfde manier inwerken, waardoor het proces onnodig lang blijft aanslepen."

Medicatie

Voor mensen met migraine bestaat er medicatie die preventief werkt. "Ik probeer allerhande medicatie uit. Soms werkt die 6 maanden maar daarna niet meer. Bij mij kan koffie ook helpen. Een beetje cafeïne geeft soms een boost, maar niet altijd. Het hangt af van dag tot dag wat helpt of wat niet", zegt Sofie. "Migraine is geen geneesbare aandoening, maar we kunnen mensen wel goed proberen helpen met de juiste medicatie en levensstijladviezen", zegt dokter Verstappen. "Het heeft heel veel impact, zowel op je professionele als op je sociale leven, en ook gewoon op je levenskwaliteit."

"Er is heel veel aan het gebeuren in het migraine-onderzoek, alleen is er heel wat onwetendheid over. En er is ook heel weinig kennis op de werkvloer", besluit Verstappen. "Het grootste probleem lijkt mij om vooral de kennis daarover te vergroten. De patiëntenvereniging Hoofd-Stuk doet heel waardevolle zaken."

Meest gelezen