Antwerpse auteur schrijft open brief aan Crevits na vele problemen in crèches: “U bent onze enige hoop dat er iets verandert en dat moet snel”

In Vlaanderen is elke kinderverzorger verantwoordelijk voor 8 tot 9 kinderen. Dat blijft in vergelijking met onze buurlanden een enorm hoog cijfer en begint zwaar door te wegen op alle begeleiders. Antwerpse auteur, scenarist en moeder Elisabeth Lucie Baeten schreef daarom een open brief aan minister Crevits om de problematiek aan te kaarten. “Mijn gevoel is dat er niet genoeg geld en aandacht besteed wordt aan de kinderopvang”, vertelt ze tijdens een interview bij Radio 1.

sodb

Kinderdagverblijven zitten al een lange tijd met de handen in het haar. Door de hoge werkdruk geraken begeleiders sneller uitgeput en moeten soms noodgedwongen de deuren sluiten. Auteur en scenarist Elisabeth Lucie Baeten, die zelf een zoontje van twee naar een crèche in Antwerpen stuurt, zag de situatie alleen maar achteruitgaan en besloot om een brief naar Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits te schrijven.

“Ik heb de laatste weken gesprekken gehad met de verzorgers waar mijn zoontje naartoe gaat. Ze zijn daar zo gestresseerd en overwerkt. Ik merkte dat ze steeds meer klachten kregen en dat is serieus in mijn vel gekropen. Ik wou actie ondernemen en heb daarom die brief geschreven.”

Begeleider-kindratio te hoog

Eén van de grootste struikelblokken in België is het begeleider-kindratio. Hier is een kinderverzorger snel verantwoordelijk voor 8 tot 9 kinderen, terwijl er in landen zoals Duitsland, Griekenland en Hongarije één begeleider per vier kinderen is voorzien. In Nederland en Denemarken is dat zelfs één medewerker per drie kinderen. “Ik snap niet waarom drie kinderen in Nederland wel zou lukken en hier niet. Mijn gevoel is dat er in België niet genoeg geld en aandacht besteed wordt aan de problematiek. Dat heeft als gevolg dat die kinderbegeleiders overwerkt geraken en beginnen uit te vallen.”

1,7 miljoen maal 100

Na de vele meldingen van gevaarsituaties in crèches, besloot minister Crevits begin juli dit jaar om 1,7 miljoen euro te investeren in het elektronisch dossierbeheer van de kinderopvang. Volgens Baeten is dat geen slecht begin, maar niet de beste gang van zaken om kinderverzorgers uit de nood te helpen. “Je zou ook kunnen beginnen bij de oorzaak van de klachten, zodat er minder dossiers ingediend moeten worden. dat zou misschien een betere eerste stap zijn. Ik ben geen expert, maar de minister met moet ons als ouders en kinderen vertegenwoordigen. Ze moet ook veel meer geld eisen voor de kinderopvang, zodat die geherstructureerd kan worden en veranderingen doorgevoerd worden. Ik denk dat dat de enige optie is. Er is meer dan 1,7 miljoen euro nodig in ieder geval. Dat bedrag mag wel eens maal 100 gedaan worden.”

Lees hieronder de open brief van Elisabeth Lucie Baeten:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER