Foto gisteravond: de brandweer probeert een brand te blussen in een elektriciteitscentrale in Charkov na een Russische raketaanval.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland "wreekt" Oekraïense tegenoffensief met nieuwe raketaanvallen op Charkov, stroom tweede dag op rij uitgevallen

In de Oekraïense stad Charkov is de stroom vandaag opnieuw uitgevallen, vermoedelijk na nieuwe Russische luchtaanvallen. Gisteravond was er al een stroomonderbreking in grote delen van de noordoostelijke provincie Charkov. Volgens Oekraïne zijn de luchtaanvallen een vergelding voor het succesvolle Oekraïense tegenoffensief in de provincie.

Verschillende steden en dorpen in het noordoosten van Oekraïne zaten gisteravond in het donker. Volgens Oekraïne was de stroomonderbreking het gevolg van Russische raketaanvallen op verschillende elektriciteitscentrales, waaronder die van de stad Charkov. Die centrale is de op één na grootste elektriciteits- en verwarmingscentrale van het land.

In de loop van de ochtend was de stroom voor 80 procent hersteld, zo liet de gouverneur van de provincie weten. Maar na nieuwe luchtaanvallen is de stroom opnieuw uitgevallen in de stad zelf. Er is ook geen water meer, zegt de burgemeester, die eraan toevoegt dat er alles aan gedaan wordt om de stroom zo snel mogelijk een tweede keer te herstellen.

Volgens Oekraïne zijn de Russische luchtaanvallen een vergelding voor het succesvolle Oekraïense tegenoffensief in de provincie Charkov. In enkele dagen tijd kon het Oekraïense leger de Russen uit bijna de hele provincie verdrijven. Belangrijke steden als Loepjansk en Izjoem vielen opnieuw in Oekraïense handen. De Russen trokken zich in chaotische omstandigheden terug richting de Donbas (de twee meest oostelijke provincies die grotendeels in handen zijn van pro-Russische rebellen).

Vandaag beweert Oekraïne bovendien dat het nog meer dorpen ten noorden van Charkov heeft kunnen innemen, waardoor de Russische strijdkrachten daar tot aan de grens met Rusland zouden zijn gedreven.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski veroordeelde de luchtaanvallen op elektriciteitscentrales. "Russische terroristen blijven terroristen en slaan toe op kritieke infrastructuur. Geen militaire doelen, alleen het doel om mensen zonder licht en warmte te laten zitten", tweette hij gisteren. Rusland zegt dan weer dat het luchtaanvallen heeft uitgevoerd op Oekraïense posities in heroverd gebied.

Dat de Russen elektriciteitscentrales onder vuur nemen, is vrij nieuw. Het zijn doelen die ze tijdens de oorlog nog niet systematisch hebben bestookt. Het toont aan dat ze - ondanks het succesvolle tegenoffensief van het Oekraïense leger - nog altijd kunnen terugslaan. "Daarom is het ook moeilijk om over een echt kantelpunt te spreken", zegt VRT NWS-journalist en Oost-Europa-expert Jan Balliauw. "De oorlog gaat in golven."

De vraag is dan ook hoe lang Oekraïne dit tegenoffensief kan volhouden. Het Oekraïense leger liet vandaag alvast verstaan dat het niet zal proberen om snel verder op te rukken in het oosten van Oekraïne. Het is nu belangrijker om de heroverde gebieden te kunnen behouden, luidt het.

Beluister een gesprek met Jan Balliauw in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Meest gelezen