De Bleeker wijst banken op strenge regels rond consumentenkrediet na bericht van KBC om tijdelijk onder nul te gaan

 ©  rr

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) gaat in overleg met de bankensector rond het consumentenkrediet. Ze roept hen op “om de haalbaarheid van dit soort kredieten goed te blijven opvolgen en zowel de producten als marketing te evalueren”. De staatssecretaris reageert daarmee op heisa die maandag was ontstaan op sociale media over een push-bericht van KBC.

tg
Bron: BELGA

De grootbank afficheerde in haar app de mogelijkheid om in het rood te gaan. “Extra budget nodig om de herfstmaanden door te komen? Ga tijdelijk tot 750 euro onder nul op je rekening”, luidde de boodschap.

Er werd verontwaardigd gereageerd omdat het hier gaat om een dure vorm van krediet -met een rentevoet van meer dan 9 procent- die mensen die het al moeilijk hebben nog meer in de financiële problemen dreigt te brengen.

Bij KBC zit men verveeld met de heisa. Maar de woordvoerder beklemtoont dat het hier gaat om een algemene mailing via de app, die ook voor tal van andere producten wordt gebruikt.

“Het gaat zeker niet om gerichte reclame. Het was ook niet de bedoeling om een link te leggen met de energiecrisis”, zegt hij. De woordvoerder voegt er nog aan toe dat zo’n consumentenkrediet enkel nuttig is voor de korte termijn, net omwille van de relatief hoge rente. “Niet alle klanten zullen zo een krediet toegewezen krijgen. Onze boodschap blijft: ga praten met jouw bankier als je financiële problemen verwacht”, klinkt het.

De Economische Inspectie stelt een onderzoek in.

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker geeft toe dat KBC de strenge regels voor reclame rond consumentenkredieten hier lijkt te hebben gerespecteerd, “onder voorbehoud van verder onderzoek door de Economische Inspectie”. “Daarnaast is er ook de algemene regel die stelt dat een bank geen consumentenkrediet mag toekennen dat niet haalbaar is voor de consument”. De staatssecretaris roept de Belgische banken op deze regels goed te blijven opvolgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen