AFP or licensors

Gasprijs afgelopen week opnieuw gedaald: op dit moment minder dan 200 euro per megawattuur

Ondanks het feit dat Rusland de belangrijke gaspijpleiding Nord Stream ongeveer een week geleden helemaal dichtdraaide, is de groothandelsprijs van aardgas de afgelopen week opnieuw behoorlijk gedaald. Eind augustus stond de dagprijs voor gas nog op een recordhoogte van 346 euro per megawattuur, maar sindsdien daalt de prijs geleidelijk aan. Vorige maandag klokte de gasprijs nog af op 245 euro en op dit moment staat ze zelfs onder de 200 euro, de precieze dagprijs wordt echter pas aan het einde van de dag bepaald.

Begin september had de aardgaspijpleiding Nord Stream 1 tussen Rusland en Duitsland na onderhoudswerken opnieuw opgestart moeten worden, maar dat gebeurde toen niet. De Russische energiegroep Gazprom haalde technische redenen aan, maar veel waarnemers denken eerder dat het gaat om een poging van Rusland om Europa onder druk te zetten. 

Er werd dan ook gevreesd dat dat ook effect zou hebben op de gasprijzen en dat die opnieuw explosief zouden stijgen. Maar dat blijkt voorlopig niet het geval. Integendeel: de groothandelsprijs van aardgas is de voorbije week behoorlijk gedaald. Begin vorige week stond de gasprijs nog op 245 euro per megawattuur, maar op dit moment bedraagt die 193 euro. Wat de precieze dagprijs zal worden, weten we nog niet.

Eind augustus bereikte de dagprijs voor gas recordhoogtes, toen kostte een megawattuur gas maar liefst 346 euro. Ondanks het feit dat de prijs nu opnieuw daalt, blijft die wel uitzonderlijk hoog liggen ten opzichte van vorig jaar.

Meest gelezen