Foto: Facebook / William Boeva

"Mensen met een beperking zijn er niet om jullie beter te laten voelen": komiek William Boeva kritisch voor Vlaamse media

Onder de titel "Zullen we dat afspreken" heeft komiek William Boeva een lange Facebookpost geschreven, waarin hij de aanpak van mensen met een beperking door Vlaamse media aanklaagt. In die open brief heeft Boeva het onder meer over het VRT-programma "Down the road" en het VTM-programma "Out of office", over vijf mensen met een burn-out die samen met mensen met een beperking een nieuw project opstarten op een zorgboerderij. "Zijn we echt nog op dit punt, Vlaanderen?", schrijft een geïrriteerde Boeva daarover. Tine Danschutter, woordvoerder van DPG Media, benadrukt dat "Out of office" mensen met een beperking in beeld brengt "zonder dat die beperking ertoe doet". 

William Boeva is een comedian geboren met dwerggroei. "Reeds 32 jaar ben ik een persoon, met een beperking. Ik heb dat weten te aanvaarden, helaas niet zonder slag of stoot", schrijft hij in een lange tekst op Facebook. Boeva legt uit hoe hij zelf een lange weg heeft afgelegd om zijn beperking eerst zelf te aanvaarden, om pas jaren daarna actief op te staan als rolmodel voor mensen met een beperking.

Maar: aan de berichtgeving over mensen met een beperking en de representatie van deze groep is er nog véél werk, schrijft Boeva. Hij stoort zich mateloos aan wat hij de "knuffelbeermethode" noemt. 

"Waarbij de mensen met een beperking eens van de kast gehaald worden als een knuffelbeer, even het stof er wat af blazen, kijk eens, schattig hé! En hop terug op de kast tot we het weer eens kunnen laten zien", zo omschrijft de comedian. "Het is niet dat "Down the road" ervoor zorgt dat er bv. meer mensen met Downsyndroom of een andere beperking aan het werk zijn binnen de VRT", klinkt het.

We zwoegen niet jarenlang om onze beperking te aanvaarden, in een maatschappij die het ons al zo moeilijk maakt, om dan "een bron van inspiratie" te zijn

Komiek William Boeva hekelt op Facebook de omgang van Vlaamse media met mensen met een beperking

Aanleiding voor Boeva's veelgelezen Facebookpost is het nieuwe VTM-programma "Out of office", dat later dit najaar wordt uitgezonden. Daarin brengt acteur Bruno Vanden Broecke vijf mensen die kampen met een burn-out samen op de Emiliushoeve. Dat is een zorgboerderij waar mensen met een beperking aan de slag zijn. Beide groepen bouwen als tijdelijke collega's samen een nieuwe biowinkel uit. "Een mix van twee werelden, waarbij ze leren van elkaar en elkaars kwaliteiten", aldus VTM bij de persvoorstelling van hun najaarsprogramma's.

"Zijn we echt nog op dit punt Vlaanderen? Dat is het equivalent van blanke mensen naar Afrika sturen om daar te zien hoe erg de arme kindjes het daar hebben. Dat maakt mij oprecht kwaad", schrijft Boeva daarover. 

"Wij, mensen met een beperking, zwoegen niet jarenlang om onze beperking te aanvaarden in een maatschappij die het ons zo al moeilijk genoeg maakt, om dan daarna een ‘bron van inspiratie’ te zijn. (...) Als jullie echt aan inclusie willen werken, laat dan mensen met een beperking zien in hun sterkte zonder dat die beperking ertoe doet. Laat ons helpen dragen in plaats van gedragen te worden", aldus Boeva, die zijn open brief besluit met dezelfde woorden waarmee hij ze begint. "Zullen we dat afspreken?"

Tine Danschutter, woordvoerder van DPG Media, is het niet eens met de kritiek van Boeva. "Het programma brengt mensen met een beperking in beeld, zonder dat die beperking ertoe doet", reageert ze. "Dat komt ook in het programma zelf meermaals aan bod."

Danschutter laat weten ondertussen contact te hebben gehad met Boeva. "Hij komt snel eens samen met ons naar een aflevering kijken. We nodigen iedereen uit om later dit najaar ook kennis te maken met "Out of office" en zo een volledig beeld te krijgen van wat het programma inhoudt."

Het programma brengt mensen met een beperking in beeld, zonder dat die beperking ertoe doet
Tine Danschutter - woordvoerder van DPG Media

Ook VRT-woordvoerder Jan Sulmont heeft gereageerd, omdat Boeva in zijn open brief ook kort verwijst naar het Eén-programma "Down the road". "VRT is apetrots op het hartverwarmende "Down the road", dat verschillende internationale prijzen won. We werken in andere programma's ook expliciet aan inclusieve beeldvorming, en we gaan daarvoor in overleg met verschillende middenveldorganisaties."

Sulmont haalt verschillende voorbeelden aan van VRT-programma's waarin mensen met een beperking op een inclusieve manier worden getoond. "In "De kemping" bijvoorbeeld wordt Evelyne gewoon als één van de deelnemers geportretteerd, en niet als een zogenoemde "knuffelpersoon". Er is de nieuwe rubriek ‘Hoe dan wel?’ bij "Iedereen beroemd" dit seizoen, waarin allerlei mensen van wie we soms niet goed weten hoe met hen om te gaan, op ludieke wijze praktische tips geven. Onder andere mensen in een rolstoel, blinden en zwangere vrouwen delen hun persoonlijke verhalen."

"Er zijn "De klim van je leven""Durf te vragen", de docureeks "Sport/vrouw", "Taboe" en "First dates". In de laatste Sinterklaasfilm speelt een jongen met een fysieke beperking de hoofdrol, zonder dat de film daarover gaat. En in het nieuwe seizoen van "Homo Universalis Ketnet" dat eind september start, nemen enkele kinderen met een beperking deel. En tijdens de voorbije Olympische Spelen waren er bij Sporza verschillende Belgische topsporters met een beperking te gast."

Meest gelezen