Opteco-CEO Ben Kunnen (links), Arno Motté van Elia (midden) en Patricia Fyon (rechts) bij een van de slimme thuisbatterijen van Opteco.
Volledig scherm
PREMIUM
Opteco-CEO Ben Kunnen (links), Arno Motté van Elia (midden) en Patricia Fyon (rechts) bij een van de slimme thuisbatterijen van Opteco. © Photonews

Slimme thuisbatterij levert jaarlijks honderden euro’s op

Meer dan 2.000 Vlaamse gezinnen helpen met hun eigen thuisbatterij het Belgische elektriciteitsnet in evenwicht te houden. Dat doen ze via unieke Limburgse technologie. “Het is een extra manier om geld te verdienen aan een thuisbatterij”, klinkt het. Maar hoeveel brengt zo’n batterij op? En wat is de kostprijs van de installatie?

115 reacties

  • Heyn Dierickx

    2 jaar geleden
    Ik heb net getekend voor een thuisbatterij en zal de subsidiepremie nog van dit jaar opstrijken, want eind maart is het gedaan. Als ik slechts 25% van de opbrengst van mijn zonnepanelen kan gebruiken en de rest op het net moet steken met in het vooruitzicht van de capaciteitstarief per 01.01.2023. En ja, iedereen maakt zijn rekening, ieder gezin is verschillend. Ik kijk ook naat de toekomst: de verwarmingsinstallatie op gas wordt mettertijd vervangen met een warmtepomp. De EPC-label verbetert.
  • Peter Vijverman

    2 jaar geleden
    Er is nu reeds een tekort aan Lithium. Waar gaan al die batterijen vandaan komen? Van de Sint?
  • Willy Masson

    2 jaar geleden
    inderdaad Leo Duym ,als ik in de tool aangeleverd door de overheid, een terugverdientijd liet berekenen met mijn pv installatie en warmtepompen kwamen ze uit op 24 jaar ! Test aankoop ,ben er zelf geen fan van, heeft al 3 keer het fabeltje doorprikt samen met elke ingenieur sterkstroom en elk installatiebedrijf dat ze zelf niet verkoopt.
  • Leo Duym

    2 jaar geleden
    Fabrikanten van thuisaccu’s en zonnepanelen, en natuurlijk de installateurs ervan, doen gouden zaken. Gezien het terugverdieneffect zo goed als onbestaande is (dat begint in het beste geval pas wanneer de accu aan vervanging toe is) en gezien een versleten accu een immens grote ecologische voetafdruk nalaat, durf ik te spreken van boerenbedrog dat dan bovendien gesubsidieerd wordt met geld van wie zo’n installatie niet kan betalen.
  • Mario Roman

    2 jaar geleden
    Zo'n batterij kost maar liefst 14.000 € (premie's afgetrokken) om enkele honderden euro's per jaar. Neem nog dat ze 1.000 € per jaar besparen, dan duurt het nog min. 14 jaar voor je eigenlijk echt profijt eruit kan halen, als je het geluk hebt dat deze batterij zolang meegaat.