President Zelenski liet maandag zijn rouwbericht achter aan de Britse koningin Elizabeth II in de Britse ambassade in Kiev.

President Zelenski: "Oekraïense leger heeft 6.000 vierkante kilometer territorium heroverd"

Het Oekraïense leger heeft sinds begin september al 6.000 vierkante kilometer grondgebied heroverd. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski verklaard. Volgens de minister van Defensie van Oekraïne komt dat omdat de troepen erg gemotiveerd zijn. De Amerikaanse krant The New York Times schrijft dat het Oekraïense tegenoffensief de voorbije maand werd getest met wargames. Het Oekraïense leger heeft een succes geboekt, al is het nog te vroeg om te stellen dat het opnieuw volledige controle heeft over het gebied.

"Sinds begin september hebben we 6.000 vierkante kilometer grondgebied bevrijd, vooral in het oosten en het zuiden. En we gaan nog steeds vooruit", zegt Zelenski in zijn dagelijkse videoboodschap. Ter vergelijking: 6.000 km² is ongeveer het grondgebied van de Vlaamse provincies Oost- en West-Vlaanderen samen.

Bekijk het oprukkende Oekraïense leger dat tijdens zijn opmars Russische symbolen verwijdert:

Videospeler inladen...

Het Russische leger liet zaterdag weten dat het zijn troepen in het oosten van Oekraïne aan het hergroeperen is en daarom worden militairen teruggetrokken uit de plaatsen Izjoem en Balaklia. De militairen trekken naar de nabijgelegen regio Donetsk. Rusland wil zich zo verder toeleggen op de regio's Donetsk en Loegansk. In Donetsk wordt momenteel hevig gevochten.

De Oekraïense president bedankte afzonderlijk drie militaire eenheden en prees hun moed in deze operatie die de grootste terreinwinst voor Oekraïne opleverde, sinds de terugtrekking van Russische troepen uit de buitenwijken van Kiev eind maart.

Het is ons doel om Charkov en de omliggende regio's te bevrijden. Het is echter nog te vroeg om te stellen dat Oekraïne volledige controle heeft over de regio.

Hanna Maliar - Oekraïens Minister van Defensie

In een reactie aan het persagentschap Reuters zei de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maliar dat de vooruitgang in de regio rond Charkov te danken is aan de motivatie van de troepen. De motivatie van de troepen zou volgens de minister erg hoog zijn. Volgens haar gaat het ook om een nauwkeurig geplande operatie. 

Hana Maliar: "De steden die de Oekraïense troepen hebben veroverd, moeten nog worden gestabiliseerd"

Videospeler inladen...

Dat bevestigt professor Alexander Mattelaer, onderzoeksprofessor Europese Studies en Internationale Veiligheid in 'De Ochtend' op Radio 1. "Oekraïense troepen vechten voor hun eigen land. Dat zorgt ervoor dat de motivatie aanzienlijk hoger ligt dan aan de Russische zijde." Ook meent de professor dat het hier gaat om een goed uitgedacht offensief. "De Oekraïense strijdkrachten deden iedereen de afgelopen maanden geloven dat de focus op het zuiden zou liggen. Door de plotse aanval in de (noordoostelijke) regio rond Charkov moeten de Russen zich nu hergroeperen. Mogelijk wordt de verdediging in het zuiden van Oekraïne daardoor ook zwakker." 

"Tegenoffensief uitgetest met wargames"

Hoe dat goed uitgedachte tegenoffensief, zoals Mattelaer het verwoordt, tot stand is gekomen, doet The New York Times vandaag uit de doeken. Voor haar reconstructie baseert de Amerikaanse krant zich op gesprekken met Amerikaanse functionarissen - veelal anoniem - die op de hoogte werden gehouden van discussies tussen Washington en Kiev over de plannen voor het langverwachte offensief.    

Dat tegenoffensief moest er komen, want de Oekraïense president Volodimir Zelenski wil absoluut vermijden dat de oorlog in Oekraïne uitmondt in een zogeheten frozen conflict. Het offensief moest er komen vóór de eerste sneeuw. De winter, die in Oekraïne vroeg kan inzetten, is voor een leger een nachtmerrie, omdat vorst en sneeuw mens en materiaal aantasten. Bovendien heeft de Russische president in de winter een extra wapen om met name Europa onder druk te zetten: gas.

De voorbije zomer is dus intens overleg gepleegd tussen Oekraïense en Amerikaanse (en Britse) functionarissen over hoe en wanneer het tegenoffensief in te zetten. Daarbij werd gewerkt met wargames, waarbij met behulp van uitgebreide informaticasystemen strategiëen en operationele plannen werden getest. Cruciaal, volgens The New York Times, was een wargame waarbij de kans op slagen van een breed offensief in het zuiden -wat de Oekraïense president Zelenski oorspronkelijk op het oog had- werd getest. De Amerikanen toonden zich sceptisch. 

In de loop van de maand augustus schakelden de Amerikaanse inlichtingen, nog volgens de krant, een versnelling hoger. Ze zochten en vonden zwakke linies van het Russische leger in de lange frontlijn, vooral in het noordoosten. De Oekraïense legerleiding stelde daarop voor om niet in te zetten op één breed offensief maar te gaan voor twee: één in Cherson, in het zuiden, en één rond Charkov in het oosten. Ook dát voorstel werd uitgewerkt in een wargame, en succesrijk geacht.  

In de regio rond Charkov heeft het Oekraïense leger nu dus inderdaad aanzienlijke vooruitgang geboekt. Voor het gebied rond Cherson werd ingeschat dat het langer zou duren, maar het offensief daar is géén afleidingsmanoeuvre, maar wel degelijk een offensief, schrijft The New York Times.  

De Oekraïense strijdkrachten hebben hoe dan ook een flinke opmars gemaakt, maar het front in de oorlog blijft erg mobiel. Het kan nog alle kanten uit, zei de Belgische oud-kolonel Roger Housen in "De afspraak" (Canvas. Volgens hem is de opmars van het Oekraïense leger "nog geen kantelpunt."

Roger Housen: "Het moeilijkste moet nog gebeuren"

Videospeler inladen...

Meest gelezen