Een jonge vrouw bekijkt vacatures.
Volledig scherm
PREMIUM
Een jonge vrouw bekijkt vacatures. © anp

Recordaantal vacatures: “Heel wat bedrijven doen moeite niet meer om ze te plaatsen, omdat ze tóch niet ingevuld raken”

Er waren in ons land nooit meer vacatures dan nu: bijna 214.000. Tegelijk hadden ondernemingen het nooit moeilijker deze ingevuld te krijgen. Voor elke 100 arbeidsplaatsen moeten er nu al vijf zien ingevuld te geraken. Waarom is dat een probleem? In welke sectoren is de nood het hoogst? Maar vooral: hoe geraken we hier uit?

82 reacties

  • Hendrik Goeminne

    2 jaar geleden
    Misschien heel misschien zou het dan interessant kunnen zijn dat de (hr-afdelingen van) bedrijven zich dringend aan deze realiteit aanpassen. Mijn ervaring leert me dat men zich bij sollicitaties nog steeds opstelt alsof men werkelijk alles te eisen heeft ;).
  • Willy Schepers

    2 jaar geleden
    Een bedrijf neemt alleen mensen aan met ervaring. Waarom gaan werken voor een paar euro's meer per maand, men krijgt zo wie zo een dikke uitkering waar men niets moet voor doen.
  • Leen Van den bussche

    2 jaar geleden
    En de 60 plussers krijgen geen kans, zelfs mensen met veel capaciteiten ! Hoe knoop je dit aan elkaar ?
  • Katia Mistianes

    2 jaar geleden
    Waardeer contracten van bepaalde duur, waarop een eind/vervaldatum staat: zo krijgt iedereen meer zekerheid en perspectief in de tijd. Wie tevreden is, zal het contract zeker verlengen. Of het contract wordt eventueel afgesloten met een C4+uitkering (voor WN): ontslagpremie is op die manier niet meer nodig (voor WG). Win/win voor iedereen, volgens mij. Contracten van onbepaalde duur, zijn kooien waarin WG en WN aan elkaar geketend zijn, tot aan het pensioen, of tot de dood erop volgt.
  • Ben Detrez

    2 jaar geleden
    Onlangs bij ons een aantal plaatsen in de administratie via de VDAB vacant laten verklaren. Geen ervaring vereist enkel de Nederlandse taal voldoende machtig zijn en je humaniora af hebben. Loon 1600 euro per maand. Resultaat : amper 7 kandidaten die zich aangemeld hebben waarvan de helft het enkel deed om “een bewijs van sollicitatie” te bekomen en niet de moeite genomen hadden om de functiebeschrijving te gelezen met als gevolg dat ze niet eens wisten voor wat ze kwamen solliciteren.