Zendaya, Lee Jung-jae en "Stifler's mom" halen Emmy binnen, beste tv-shows zijn "Succession" en "The white lotus"

In Los Angeles zijn de Emmy's uitgereikt, de belangrijkste tv-prijzen in de VS. Zendaya won de prijs voor beste actrice voor haar rol in "Euphoria", een erg populaire reeks op HBO. Het beeldje voor beste acteur ging naar de Koreaan Lee Jung-jae voor zijn rol in de succesreeks "Squid game" op Netflix. "Succession", een serie over de erfenis van een rijke familie, won de prijs voor beste drama. 

Voor de tweede keer is de Amerikaanse actrice Zendaya aan de haal met een felbegeerde Emmy Award. Ze gaf Jodie Comer en Sandra Oh ("Killing Eve"), Laura Linney ("Ozark"), Melanie Lynskey ("Yellowjackets") en Reese Witherspoon ("The morning show") als drugsverslaafde Ruby "Rue" Bennett het nakijken. "Mijn grootste wens is dat "Euphoria" mensen kan helpen genezen, ik wil iedereen bedanken die zijn of haar verhaal wilde delen met mij", reageerde Zendaya op het podium. Het volgende (derde) seizoen van "Euphoria" werd in februari al aangekondigd. 

BEKIJK - Zendaya: "Bedankt om in me te geloven, ook op de momenten dat ik niet meer in mezelf geloofde"

Videospeler inladen...

In dezelfde categorie, maar dan bij de acteurs, was de Emmy voor Lee Jung-jae in "Squid game". Hij wordt daarmee de eerste Koreaan die de Amerikaanse tv-prijs wint. Lee Jung-jae, Seong Gi-hun in de reeks, dankte zijn collega's, Netflix en God. 

"Squid game"
vertelt (in felle kleuren) het donkere verhaal van een langzame, tragische afvallingsrace met als inzet een verblindende 40 miljoen dollar. Ook de regie van "Squid game" werd bekroond: regisseur, producent én bedenker Hwang Dong-hyuk werd naar eigen zeggen helemaal niet rijk van de serie, maar is nu wel een beeldje rijker.

Lee Jung-jae  is de eerste Koreaan met een Emmy.

"Succession" werd uitgeroepen tot beste dramaserie en klopte "Better call Saul", "Euphoria", "Ozark", "Severance", "Squid game", "Stranger things" en "Yellowjackets". Maker Jesse Armstrong speelde handig in op de actualiteit en verwees naar de troonswissel in het Verenigd Koninkrijk waar koning Charles III zijn moeder de Queen heeft opgevolgd. "Het is een belangrijke week voor erfenissen", klonk het.

"Succession" was maar liefst 25 keer genomineerd. Het tweede seizoen van de reeks werd in 2020 al bekroond met een Emmy.

"Succession" is een van de succesnummers van HBO.

De Amerikaanse zangeres Lizzo sleepte ook voor het eerst een Emmy binnen. Zij kreeg de prijs voor haar realityserie "Lizzo's watch out for the big grrrls", waarin 13 danseressen strijden om een plek op het podium naast Lizzo. Tijdens haar toespraak onderstreepte de zangeres het belang van diversiteit op televisie: "Toen ik een klein meisje was, wilde ik mezelf in de media terugzien. Iemand die net zoals ik dik, zwart en mooi was."

BEKIJK - Lizzo: "Deze verhalen zijn niet uniek, alleen krijgen ze geen aandacht"

Videospeler inladen...

In de categorie miniseries heeft "The white lotus" gewonnen. In de satirische komedie reist een groep rijken af naar een paradijselijk resort op Hawaï waar een moord gebeurt.

Gosh, wat een avond!
Jennifer Coolidge (61) viert haar eerste Emmy

Hoofdrolspeelster Jennifer Coolidge kaapte ook de Emmy weg voor beste vrouwelijke bijrol. De 61-jarige Coolidge genoot duidelijk van haar moment."Gosh, wat een avond", sprak ze het publiek toe en ze weigerde het podium te verlaten toen de muziek begon te spelen. Coolidge begon gewoon te dansen. Voor de actrice was het haar eerste Emmy-nominatie en meteen prijs. Coolidge is vooral bekend van haar rol als Stifler's mom in "American pie". 

Jennifer Coolidge bleef op het podium om te dansen.

"Ted Lasso", dat focust op een een American footballcoach uit de VS die wordt ingehuurd om een Engels voetbalteam te trainen, werd - net als vorig jaar - uitgeroepen tot beste komedieserie. Hoofdrolspeler Jason Sudeikis ontving de prijs voor beste acteur.

Jason Sudeikis is beste acteur in een komedieserie.

Afgelopen nacht werd “Dopesick” bekroond met twee Emmy's, eentje ervan was voor Michael Keaton (71) die zich met het project waagde aan zijn allereerste serie. "Dopesick", gebaseerd op het gelijknamige boek van Beth Macy, gaat over de macht van de Amerikaanse familie Sackler en de epidemie van pijnstillerverslavingen in de VS. Wie die beruchte familie Sackler is, lees je hier. 

Meest gelezen