Jagers willen beheersplan voor wolven en starten petitie zodat wolven kunnen afgeschoten worden

De Jagersliga is een petitie gestart omdat er volgens hen dringend een beheersplan moet komen voor de wolven. "Flora, planten en bomen, wordt beheerd", zegt de Jagersliga. "Bij fauna, bij dieren dus, is dat ook nodig."

Voor alle duidelijkheid, de Jagersliga wil het beheer van het wolvenbestand niet zelf doen, maar vraagt dat aan de overheid. “In veel gebieden beheert de overheid ook al een aantal andere diersoorten en we willen dat nu ook voor de wolf”, zegt Kristof Vandewoestijne van de Jagersliga. “Het is een heel beladen thema, dus we vinden het normaal dat de overheid dit voor zijn rekening neemt. Dat moet perfect kunnen want de overheid organiseert nu ook al druk- en drijfjachten op onder meer reeën en everzwijnen.”

Het wolvenbestand geeft nu al veel problemen, laat staan als de roedels verder uitbreiden en er nog meer wolven komen

Kristof Vandewoestijne, Jagersliga

Volgens Vandewoestijne kan je niet toelaten dat bepaalde diersoorten zich steeds meer voortplanten. “Het wolvenbestand geeft nu al veel problemen, laat staan als de roedels uitbreiden en er nog meer wolven komen. Die roedels zullen zich waarschijnlijk wel verspreiden over andere provincies zoals Antwerpen en Luik. Maar ook daar zullen landbouwdieren worden aangevallen. Ik denk dat er sinds juni al ruim 30 aanvallen zijn geweest die nog onderzocht moeten worden. En een tiental daarvan waren zelfs binnen wolfwerende afsluitingen.”

Petitie

De Jagersliga is daarom een petitie gestart. “We willen de jager niet zomaar op de wolf laten jagen. We willen dat de overheid het wolvenbestand gaat beheren en dat er een duidelijk plan komt waarin gezegd wordt voor hoeveel wolven er plaats is in Vlaanderen. En als het er meer worden, dan moeten die beheerd worden, afgeschoten worden dus", besluit Vandewoestijne.

Meest gelezen