CEO energieleverancier Eneco: "We bekijken met klanten hoe ze betalingen kunnen spreiden, maar benader ook OCMW en leg je situatie uit"

"Wij gaan in gesprek met onze klanten om te bekijken hoe ze hun betalingen kunnen spreiden, maar het is voor iedereen ook belangrijk dat ze het OCMW benaderen en hun situatie uitleggen." Aan het woord is Jean-Jacques Delmée, CEO van energieproducent- en leverancier Eneco. "We zien het aantal afbetalingsplannen scherp toenemen." De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten snapt die oproep, maar benadrukt dat het aantal vragen al toeneemt en dat het ook nog niet duidelijk is welke impact de energiecrisis op de OCMW's en de lokale besturen zal hebben. "Wij vragen aan de overheid een verdere tijdelijke uitbreiding van het sociaal tarief." 

Op alle niveaus wordt er momenteel gezocht naar maatregelen om de energierekeningen binnen de perken te houden. Een prijsplafond voor gas bijvoorbeeld of een belasting op de overwinsten voor energieproducenten die niet lijden onder de hoge gasprijzen omdat ze geen gas nodig hebben om stroom te produceren. Iedereen heeft de mond vol over de hoge energieprijzen, maar de producenten horen we minder vaak. 

Vanochtend was Jean-Jacques Delmée, CEO van Eneco, te gast in "De ochtend" op Radio 1, waar hij ook vragen van luisteraars beantwoordde. "Wij zijn zowel producent als leverancier", legt Delmée uit. "Wij produceren op zee en op land wind- en zonne-energie. En wij leveren die energie ook aan onze klanten in België."

Hoewel Eneco groene energie produceert, zijn ook hun prijzen fors gestegen. Dat maakt dat ook zij veel klanten hebben die hun factuur niet meer kunnen betalen. "Onze klanten zullen het al wel gemerkt hebben. Onze telefoon staat roodgloeiend. We krijgen 3 tot 4 keer het normale aantal telefoontjes. We gaan in gesprek met mensen om te bekijken hoe ver ze hun betalingen kunnen spreiden. We kunnen daar wel een eind in gaan, dat is afhankelijk van de specifieke situatie van de klant." 

Delmée zegt dat zijn bedrijf het aantal afbetalingsplannen scherp ziet toenemen. De CEO koppelt daar wel een opvallende oproep aan. "Het is voor iedereen heel belangrijk dat ze -als ze het op zich zien afkomen dat ze het niet kunnen betalen- het OCMW benaderen en de situatie uitleggen. Wat er op ons afkomt, is heel erg veel. Ik wil maar waarschuwen voor het feit dat mensen soms denken: dit komt goed, ik ga het regelen. Daarom is het goed om in een vroeg stadium te bedenken hoe je hier mee omgaat, maar ook om jezelf af te vragen, hoe ga ik het oplossen? Het OCMW is een aspect hiervan, daarnaast proberen we met alle klanten te bespreken hoe we hun factuur kunnen uitspreiden. Dat het lastig is, zeer zeker." 

Beluister het volledige gesprek met de CEO van Eneco:

VVSG: "Vragen verdere tijdelijke uitbreiding sociaal tarief"

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) snapt dat de CEO van Eneco suggereert dat mensen die hun facturen niet meer kunnen betalen ook contact kunnen opnemen met hun lokale afdeling van het OCMW, maar benadrukt dat het aantal vragen ook daar al toeneemt en nog erger zal worden en dat het ook nog niet duidelijk is welke impact de energiecrisis zal hebben op de OCMW's en de lokale besturen.   

"We schreven hierover vorige week ook een brief naar de premier en de minister-president en de vice-ministers", legt woordvoerster Nathalie Debast uit. "Een hefboom die de gemeenten zuurstof zou kunnen geven is een verdere tijdelijke uitbreiding van het sociaal tarief. In de praktijk zien we dat dit een goede buffer tegen armoede is vandaag. Uiteraard beseffen we ook dat dit de overheid veel geld zou kosten, maar het remediëren achteraf wanneer mensen veel verloren zijn, zal anders ook heel wat geld kosten."

Belasting op overwinsten energieproducenten

Europa, maar ook de federale overheid wil de uitzonderlijk hoge overwinsten van elektriciteitsproducenten afromen door er een belasting op te heffen. Delmée benadrukt dat dit niet op zijn bedrijf van toepassing is. 

"Dit is een enorm heikel thema, waar de energiesector op aangekeken wordt", zegt Delmée. "Het is belangrijk om daar een paar dingen over te zeggen: de centrale regulator, de CREG (de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) heeft een rapport uitgebracht dat aangeeft waar en of er overwinsten worden gemaakt. Ik kan alleen voor de hernieuwbare energie spreken, daar zegt de CREG dat er geen overwinsten worden gemaakt. Dat heeft ook te maken met het feit dat wij die contracten al lang geleden hebben afgesloten met onze klant." 

"Ten tweede: wind is natuurlijk afhankelijk van waaien, het heeft het voorbije jaar serieus minder gewaaid dan de voorgaande jaren. Wat wij beloofd hebben om te leveren, moeten we leveren, maar dat kopen we in en dat is heel erg duur. Dat maakt dat wij geen overwinsten maken. (...) Ik ben wel benieuwd naar hoe dat systeem er zou moeten uitzien -als het goed doordacht is en voor iedereen gelijk is- want ik ben er heel zeker voor dat de prijzen naar omlaag gaan." 

"Denk dat we ons allemaal zorgen moeten maken"

In een eerder gesprek in "De ochtend" (een jaar geleden ongeveer) zei Delmée nog dat "de consument zich geen zorgen hoefde te maken". "Ik heb daar inderdaad ook nog over nagedacht onderweg naar hier. Dat was voor de oorlog in Oekraïne uitbrak en de situatie helemaal op z’n kop ging. Naar de toekomst toe, zien we dat de prijzen stevig blijven, ik hoop dat we de absolute pieken van de voorbije tijd kunnen gaan vermijden, we zien een kleine daling, ik hoop dat die doorzet." 

Die uitspraak zou hij nu dus niet meer herhalen. "Ik denk dat we ons allemaal zorgen maken, maar dat heeft te maken met de sterk veranderende situatie in de wereld." 

Meest gelezen