Van contracten met gereguleerde prijzen tot hogere nucleaire taksen: dit beveelt de CREG aan om de hoge facturen aan te pakken

De federale energiewaakhond CREG pleit voor de invoering van een soort gereguleerd contract, waarbij de prijs wordt vastgelegd voor de komende drie of vijf jaar. Dat is een van de aanbevelingen die te lezen staan in een groot rapport dat zich buigt over mogelijke maatregelen om de hoge energiefacturen aan te pakken. Ook voor de aanpak van de overwinsten van de energiesector doet de CREG een suggestie.

Wat kunnen we in ons land nog doen om de energiefacturen enigszins draaglijk te houden, nu die de laatste maanden volledig ontspoord zijn? Die oefening heeft de federale energiewaakhond CREG nog eens proberen te maken. Het rapport, dat een lijstje met aanbevelingen bevat, werd vandaag toegelicht in de Kamercommissie Energie. 

Zo pleit de CREG er bijvoorbeeld voor om het sociaal tarief uit te breiden of tijdelijk ook een nieuw soort tarief in te voeren om niet alleen de allerkwetsbaarste mensen, maar ook gezinnen uit de lagere middenklasse te beschermen die de extreme energieprijzen ook hard voelen. Wel waarschuwt de energiewaakhond dat de overheid moet opletten dat de sociale tarieven in de komende jaren niet stijgen tot het commerciële niveau: daarvoor zou een aangepaste berekening nuttig kunnen zijn.

Ook vraagt de CREG om de verlaagde btw op energie zeker op 6 procent te houden zolang de prijzen op de groothandelsmarkten niet gedaald zijn tot een aanvaardbaar niveau.

Gereguleerd contract

Opvallend is de suggestie om leveranciers te verplichten een soort gereguleerd contract aan te bieden, waarbij de prijs wordt vastgelegd voor de komende drie of vijf jaar. De leveranciers zouden op een of andere manier kunnen worden gecompenseerd door de overheid als ze daardoor verlies zouden lijden (dat zou ook in de vorm van een lening kunnen zijn waarvoor de overheid borg staat, red.). Het tarief zou dan berekend worden op basis van de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor die periode. De klant zou zich er dan ook toe verbinden drie of vijf jaar bij dezelfde leverancier te blijven. 

Laurent Jacquet van CREG: "Het is een politieke beslissing maar we kunnen zeker hoger dan het huidig niveau gaan"

Videospeler inladen...

In dat opzicht denkt de CREG dat het ook interessant zou zijn om tijdelijk weer een verbrekingsvergoeding in te voeren voor klanten die toch vroeger zouden vertrekken. Volgens de energiewaakhond zou je daarmee ook energieleveranciers kunnen stimuleren om toch weer contracten aan een vaste prijs aan te bieden.

In het rapport schuift de energieregulator ook de invoering van een soort "standaardproduct" naar voren: een erg vergelijkbaar energiecontract dat alle leveranciers in huis moeten hebben, als een soort "norm" in de markt. Of dat eerder een vrijblijvend model is dat de energieleveranciers moeten volgen of echt een verplicht aanbod, laat de CREG in het midden.  

Taksen op overwinsten

De CREG heeft verder ook de overwinsten in de energiesector grondig doorgerekend, zoals vorige vrijdag al uitlekte. In januari dacht de CREG bijvoorbeeld dat de vier jongste kernreactoren in het beste scenario 1,633 miljard winst zouden halen dit jaar. Die schatting is nu al gestegen naar 2,205 miljard, dat is ruim een half miljard extra. 

Het voorstel daar is om bepaalde nucleaire taksen die vandaag al bestaan nog te verhogen. Sommige van die taksen zijn namelijk ooit vastgelegd toen de opbrengst van de kernreactoren veel lager lag.

Meest gelezen