Frits van Eerd, topman van de supermarktketen Jumbo

Inval in woning bij Nederlandse topman supermarktketen Jumbo: negen aanhoudingen

In Nederland zijn de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de politie deze ochtend binnengevallen in de villa van Frits van Eerd, topman van de supermarktketen Jumbo. Volgens het Openbaar Ministerie vinden ook op andere plaatsen in Nederland huiszoekingen plaats in het kader van een onderzoek naar witwaspraktijken.

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft opdracht gegeven voor de invallen, bevestigde een woordvoerder.

Over de reden van de actie geven ze nog geen verdere informatie. "In de loop van de ochtend komen we met meer informatie", zei de woordvoerder nog. Het Financieele Dagblad (FD) schreef op basis van een bron dat er eveneens een inval is gedaan bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel.

Voorts heeft de politie deze ochtend in totaal negen mensen opgepakt. Het gaat om een 58-jarige man uit Drenthe. Hij wordt verdacht van onder meer betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en van btw-fraude. Hij zou een belangrijke verdachte zijn. Daarnaast zijn er nog acht verdachten gearresteerd uit Drenthe en Brabant. Het is nog niet bekend of topman van Eerd ook werd opgepakt.

"Witwassen door autohandel"

Volgens het Openbaar Ministerie zou het witwassen gebeuren door onder andere transacties in onroerend goed, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorsport.

De supermarktketen heeft nog niet gereageerd op de huiszoekingen, aan NOS liet de keten weten "op dit moment geen mededelingen te doen".

Jumbo is de op één na grootste supermarktketen van Nederland en ook actief in België. De supermarktketen geniet ook bekendheid als sponsor van wieler- en schaatsteam Jumbo-Visma. Ook Formule 1-coureur Max Verstappen heeft een sponsordeal met de supermarktketen.

Meest gelezen