Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Volledig scherm
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. © REUTERS

In gelekt EU-document is geen sprake van Europees prijsplafond voor gas: “Experts werken er nog aan”

In een gelekt EU-document dat de krant ‘The Guardian’ kon inkijken, is van een prijsplafond op alle gasimport in de Europese Unie, voorlopig nog geen sprake. België pleit al maanden voor een prijsplafond. Onder meer minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is een groot voorstander. “Dat het voorstel nu nog niet in dat document staat, wil niet zeggen dat het er niet komt”, zegt een woordvoerder van Van der Straeten (Groen). “Er wordt nog verder aan gewerkt.” Twee andere voorstellen voor maatregelen staan wel al in het document.

125 reacties

  • peeters jos

    2 jaar geleden
    Ik hoop dat het er niet komt om de bocht van Tine te mogen meemaken. Het zou ook maar artificieel zijn: wat landen produceren en zelf niet gebruiken exporteren ze voor de prijs dat een zot er voor wil betalen. Energie zou echter niet publiek te verhandelen en manipuleren zijn, er is enorm veel manipulatie en emotie in de prijs.
  • Hans Benoit

    2 jaar geleden
    Ziedaar Europa,ze durven niet een prijsplafond instellen.
  • Daniel Meuleman

    2 jaar geleden
    Daar gaan de leugens van onze Tinne.
  • Dirk Van Den Bossche

    2 jaar geleden
    Trinneke haar triomftocht is dus blijkbaar een fata morgana.
  • Jean Donny

    2 jaar geleden
    Wie kunnen en mogen we nog geloven ? Alleszins Vivaldi niet met Tinneke op de eerste rij. Er is al voor minder ontslag genomen!
  1. Spilindex overschreden: lonen van ambtenaren en uitkeringen zullen opnieuw stijgen

    Spilindex overschre­den: lonen van ambtenaren en uitkerin­gen zullen opnieuw stijgen

    De inflatie, het cijfer dat aangeeft hoe snel de prijzen stijgen, stijgt naar 3,4%. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel. We zien een kleine stijging tegenover vorige maand, toen het cijfer stabiliseerde op 3,18%. Het Federaal Planbureau verwachtte dat de inflatie zou stijgen naar 4,15%. Hoewel het cijfer dus minder toeneemt dan verwacht, is de spilindex toch overschreden en zullen uitkeringen en pensioenen in mei en lonen bij de overheid in juni mee stijgen, zegt onze geldexpert Stijn Baert (UGent).
  2. Hoge energiefacturen: CREG waarschuwt voor stijging sociaal tarief richting commerciële prijzen en pleit onder meer voor standaardcontracten

    Hoge energiefac­tu­ren: CREG waarschuwt voor stijging sociaal tarief richting commer­ciële prijzen en pleit onder meer voor standaard­con­trac­ten

    De federale energieregulator CREG roept de overheid in een langverwacht rapport over de hoge energieprijzen onder meer op om het systeem van sociale tarieven tegen het licht te houden. Vandaag zorgt het sociaal tarief ervoor dat de begunstigden de forse prijsstijgingen op de energiemarkt duidelijk minder voelen. Maar als de energieprijzen gedurende jaren zeer hoog blijven, dan zou het niveau van het sociaal tarief dat van de commerciële tarieven kunnen benaderen, waarschuwt de CREG. De energieregulator pleit verder voor de invoering van een soort standaardcontract, waarbij de prijs voor drie of vijf jaar wordt vastgelegd. En ook voor de aanpak van de enorme overwinsten van de energiesector doet de CREG een suggestie.