‘Opa Sloeber’ die baby door elkaar schudde in probleemcrèche ’t Sloeberhuisje, komt vrij onder elektronisch toezicht, net als uitbaatster

Roxan V.D., de man die in de Gentse probleemcrèche ’t Sloeberhuisje een baby zo hard door elkaar schudde dat het overleed, komt vrij onder elektronisch toezicht. Ook zijn dochter Davina, die de crèche uitbaatte, krijgt een enkelband. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) dinsdagnamiddag beslist.

Annelies Baeten, Simon Dekaezemaker

Roxan D.V., ook wel eens “opa Sloeber” genoemd, werd in februari van dit jaar opgepakt nadat hij een zes maanden oude baby dermate door elkaar zou hebben geschud dat die een zwaar hersentrauma opliep. De man verwittigde de hulpdiensten, die meteen onraad roken en de politie contacteerden. De artsen probeerden het kindje nog te redden, maar het meisje overleed uiteindelijk aan haar verwondingen. De crèche in het Oost-Vlaamse Mariakerke werd onmiddellijk gesloten.

LEES OOK: Opa Sloeber en uitbaatster probleemcrèche ’t Sloeberhuisje voorlopig niet op vrije voet

Kinderverwaarlozing

Uitbaatster Davina D.V. werd gearresteerd, maar werd enkele dagen later opnieuw vrijgelaten. Begin juni werd ze opnieuw opgepakt en moest ze alsnog naar de gevangenis. Ze werd officieel in verdenking gesteld van kinderverwaarlozing. De speurders stelden zich grote vragen bij de manier waarop de vrouw haar crèche gerund zou hebben. Inspectieverslagen brachten nog een hele reeks onvolmaaktheden aan het licht die verder moesten worden onderzocht.

LEES OOK: Overleden baby blijkt niet enige slachtoffer in crèche ‘t Sloeberhuisje: “De spoedarts zei: haal jullie kinderen daar meteen weg”

Na het drama raakte bekend dat de het Agentschap Opgroeien – het nieuwe Kind en Gezin – eerder ook al ernstige klachten binnenkreeg, maar de kinderopvang toch kon openblijven.

Vader en dochter verblijven in de gevangenis van Gent, maar komen nu dus vrij onder elektronisch toezicht na de beslissing van de KI. Tot op vandaag beweert uitbaatster Davina dat ze nooit weet had van fysiek geweld van haar vader naar de kindjes toe. “Ze kent haar vader niet als een gewelddadig persoon”, klinkt het bij haar advocaat Han Vervenne. “Ze heeft hem wel nog niet grondig kunnen spreken. Het blijft voor haar een groot vraagteken wat er gebeurd is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen