James Arthur Photography

Uitbaatster en vader kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje, waar baby van 6 maanden overleed, vrij onder elektronisch toezicht

De uitbaatster van het kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje in Mariakerke bij Gent, en haar vader die er ook meehielp, komen vrij onder elektronisch toezicht. De twee waren opgepakt nadat een meisje van 6 maanden overleed aan ernstige verwondingen die ze opliep in het kinderdagverblijf. De baby had een zwaar hersentrauma opgelopen.

In februari dit jaar raakte een meisje van 6 maanden zwaargewond in kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje in Mariakerke, een deelgemeente van Gent. De baby werd na een dringende oproep vanuit het kinderdagverblijf zelf opgenomen in het Gentse universitair ziekenhuis. Het kind bleek een ernstig hersentrauma te hebben opgelopen in onduidelijke omstandigheden, waarna het ziekenhuis het parket inlichtte. Het meisje stierf aan haar verwondingen.

"Shakenbabysyndroom"

De onderzoeksrechter heeft de vader van de uitbaatster in februari aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen, met de dood tot gevolg, maar zonder het oogmerk om te doden. De uitbaatster van het kinderdagverblijf werd in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding. Zij was op het moment van de feiten niet aanwezig in de crèche. Zij werd toen nog vrijgelaten onder voorwaarden. Maar begin juni werd ze aangehouden voor onder andere verwaarlozing na nieuwe aanwijzingen die uit het onderzoek kwamen.

Na de autopsie bleek dat het meisje is gestorven door het "shakenbabysyndroom", wat aantoont dat het kind zo ernstig door elkaar werd geschud dat er zware schade werd veroorzaakt aan de hersenen. De vader ontkende dit.

Het bleek ook niet de eerste keer te zijn dat het kinderdagverblijf aangeklaagd werd. Sinds 2015 bleek uit inspectieverslagen dat de vader, die er als begeleider werkte, beschuldigd werd van fysiek geweld tegenover de kinderen. De uitbaatster ontkende de beschuldigingen telkens opnieuw. Zij sloot de crèche na het overlijden van de baby, maar later werd ook de vergunning opgeheven door het agentschap Opgroeien. Het kinderdagverblijf werd definitief gesloten.

Vrij onder elektronisch toezicht

De raadkamer in Gent besliste twee weken geleden dat de vrouw en haar vader mogen vrijkomen met een enkelband. Het parket ging nog in beroep, maar dat is nu verworpen waardoor de twee de gevangenis mogen verlaten onder elektronisch toezicht. Volgens de advocaat van de vrouw, Han Vervenne, wil de vrouw bewijzen dat ze het waard is en zal ze haar medewerking verlenen aan het verdere onderzoek.

Meest gelezen