Tranen van geluk: reacties van kinderen op zwarte zeemeermin gaan viraal, te midden van controverse

Ouders delen massaal video's van hun kinderen die de eerste beelden zien van de liveaction remake van "The little mermaid", met de zwarte actrice Halle Bailey in de hoofdrol als Ariel. Blijdschap, verwondering maar vooral zelfherkenning zijn de rode draad van de video's. De reacties gaan viraal te midden van de controverse over de keuze van Disney om een zwarte zeemeermin te lanceren. 

Al in 2019 werd aangekondigd dat de 22-jarige Amerikaanse zangeres en actrice, Halle Bailey, de lijst van Disneyprinsessen zou vervoegen als Ariel in de nieuwe liveaction remake van "The little mermaid".

De eerste beelden van de langverwachte film, met onder andere Melissa McCarthy als de zeeheks Ursula en Jacob Tremblay als Botje, werden afgelopen weekend getoond. Daarin zie je niet alleen indrukwekkende onderwatertaferelen, maar hoor je ook enkele noten van het iconische lied "Part of your world".

BEKIJK - De eerste beelden van "The little mermaid" met Halle Bailey in de hoofdrol:

Toen Bailey, die in tegenstelling tot de geanimeerde Ariel uit 1989 zwart is, werd gecast, zei regisseur Rob Marshall dat het na een uitgebreide zoektocht "overduidelijk" was dat ze de perfecte keuze was. Dat leverde Disney zowel lof als kritiek op. Mensen prezen de beslissing om meer diversiteit te tonen in films, anderen waren helemaal niet gediend met de keuze.

Van "woke onzin" tot "het verprutsen van mijn kindertijd", de hashtag #NotMyAriel, ofwel #NietMijnAriel was in 2019 trending op sociale media. Dezelfde reacties kenden een heropleving nadat de teaser online was gekomen. 

"Ze is zwart, net als ik!"

Ondanks de weerstand en discussies tussen beide kanten, zijn het de afgelopen dagen vooral filmpjes van zwarte kinderen die de beelden voor de eerste keer zien, die viraal gaan.

"Ze is zwart, net als ik", is de teneur van de filmpjes die ouders massaal op sociale media zetten. Verschillende meisjes kijken met grote ogen wanneer Bailey op beeld verschijnt. Hier en daar komen er tranen bij te kijken, maar het zijn vooral blijdschap en verwondering die de rode draad vormen.

De actrice deelde zelf een compilatie van filmpjes op sociale media. "Mensen sturen al het hele weekend deze reacties naar mij en ik ben echt onder de indruk", schrijft Bailey erbij. "Dit betekent de wereld voor mij."

"In plaats van me zo te richten op het negatieve, dacht ik een draadje te tonen van de kleine, zwarte kinderen die opgewonden zijn dat hun favoriete prinses op hen lijkt", schrijft iemand op Twitter, waarna ze een tiental voorbeelden post.

Meest gelezen