Regen valt vandaag met bakken uit de lucht: nog tot vanavond code oranje in Vlaams-Brabant en Brussel

In grote delen van het land zal vandaag veel regen vallen. In Vlaams-Brabant, Brussel en enkele Waalse provincies is nog tot vanavond code oranje van kracht. Het KMI waarschuwt voor wateroverlast en verkeershinder. In de rest van het land geldt code geel. Het nummer 1722 is ook geactiveerd.

Een golvende storing, verbonden aan een depressiekern boven Scandinavië, heeft gisteravond onze streken bereikt. Ondertussen stroomt er ook onstabiele lucht vanuit Frankrijk naar het noorden, wat lokaal onweer en veel neerslag kan veroorzaken. In de loop van de avond verlaat dit golvend koufront ons land in het zuiden.

Vooral in Vlaams- en Waals-Brabant, Brussel, Luik en Luxemburg wordt veel regen verwacht. Tot vanavond geldt code oranje in die provincies. Intense buien of langdurige regen kunnen wateroverlast veroorzaken. Lokaal is in 24 uur tijd 50 tot 70 liter neerslag per vierkante meter mogelijk. Ook het verkeer kan ernstige hinder ondervinden. In de provincie Luxemburg geldt code oranje tot donderdagnacht 2 uur.

"In vlaanderen valt er zo’n 15 tot 30 liter per vierkante meter, in de Ardennen kan er tot 70 liter per vierkante meter vallen en in het centrum van het land ook 20 tot 40 liter. Dat is een hele slok water. Daarom geven we ook code oranje en dat doen we toch niet zo vaak", vertelt VRT-weerman Frank Deboosere.

Wat betekent code oranje voor regen?

"Er wordt op meerdere plaatsen heel veel regen verwacht: veel of zeer intense buien ofwel zeer veel en langdurige regen. Dit kan aanleiding geven tot wateroverlast op uitgebreide schaal. Het verkeer kan ernstige hinder ondervinden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op."

Omdat het KMI voor slecht weer waarschuwt, activeert de FOD Binnenlandse Zaken tijdelijk het nummer 1722. Wie storm- en waterschade heeft waarvoor hij of zij bijstand van de brandweer nodig heeft, kan een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. "Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn", zegt Binnenlandse Zaken.

Morgen verlaat de laatste regen ons land en is het vaak zwaarbewolkt. In de loop van de namiddag worden opklaringen verwacht in het noorden en centrum van het land. In de meeste streken blijft het droog. Het wordt wel gevoelig frisser met maxima rond de 17 graden in het centrum.

Bekijk hier het weerbericht van gisteravond:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen