Videospeler inladen...

"Zolang Duitsland het niet wil, komt er geen prijsplafond op gas": Europajournalist Barbara Moens over de Europese energieplannen

Hoewel Ursula von der Leyen morgen met concrete maatregelen komt om de energiecrisis aan te pakken, zal ze het volgens Barbara Moens, energie-expert van nieuwssite Politico, niet hebben over het prijsplafond op gas. "In Europa beslist men niets zolang Duitsland er niet achter staat, en de Duitsers zijn nu nog bang van de reactie van de exportlanden."

Morgen houdt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen haar State of the European Union, waarin ze met concrete maatregelen komt om de energiecrisis het hoofd te bieden. Het prijsplafond op gas is een van de maatregelen die op tafel zou liggen, al is de uitvoering ervan volgens Barbara Moens, journalist en energie-expert bij de nieuwssite Politico, helemaal nog geen uitgemaakte zaak.

BEKIJK - Barbara Moens en Luc Pauwels over de energiecrisis in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Afgelopen vrijdag kwamen alle Europese energieministers samen om het onder andere te hebben over het prijsplafond, iets waar onze minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) lang voor heeft gelobbyd. Na afloop reageerde een enthousiaste Van der Straeten dat er een akkoord in de maak was, maar dat leek wat voorbarig. 

"Ik begrijp de Belgische euforie, want in de lente was België samen met Spanje en nog wat landen aan het roepen in de woestijn over deze voorstellen, die toen nog ondenkbaar waren. Ondertussen zie je wel dat er een consensus aan het groeien is, maar het was vrijdag al duidelijk dat er in geen geval eensgezindheid was over het prijsplafond."

Ursula von der Leyen zal het morgen niet of amper hebben over het prijsplafond

Barbara Moens

"Volgens mij heeft Van der Straeten de consensus heel breed geïnterpreteerd", zegt Moens. "Maar Duitsland en Nederland, en nog enkele landen, zijn nog niet overtuigd. En je ziet altijd in Europa dat men pas iets beslist als de Duitsers mee zijn. Von der Leyen kondigt morgen enkele dingen aan op de State of the Union, maar het zal niet of amper gaan over dat prijsplafond. Dat zal opnieuw iets worden voor de energieministers."

"De grote vrees van Duitsland is niet alleen wat de Russische president Poetin zal doen als wij een plafond installeren", zegt Moens. "Maar ook hoe andere landen die gas exporteren zullen reageren in dat geval. Noorwegen heeft al gereageerd. Zij vinden natuurlijk ook dat we iets moeten doen aan de prijs van gas, maar als er minder aanbod is, staan we ook niet veel verder."

Meest gelezen