Wie een sportprestatie deelde via Strava, gaf tot voor kort vrijwel altijd zijn start- en eindpunt (vaak de woonplaats) vrij. ©  BELGAIMAGE

Strava zet fietsendieven een hak: start- en eindplaats niet meer standaard getoond

Hasselt -

De populaire sportapp Strava toont niet langer standaard de start- en eindplaats van een afgelegd loop- of fietsrondje. Op die manier deelden sporters immers ongewild hun woonplaats. In Noord-Limburg werden begin dit jaar heel wat fietsdiefstallen aan het gebruik van de app gelinkt.

Thomas Jansen

Wie vandaag een beetje geloofwaardig wil kunnen vertellen over hun sportprestaties, gebruikt maar beter de app Strava. Daarmee delen miljoenen gebruikers wereldwijd hun looptijden, fietsritten of zelfs rolschaatstochtjes. Maar menigeen deelt daarbij ook het afgelegde parcours, inclusief start- en eindplaats. Leuk om te bewijzen dat je niet honderden meters voor thuiskomst moest opgeven, maar ook interessant voor bijvoorbeeld fietsendieven om je woonplaats te weten te komen. Begin dit jaar merkte onder meer de politie van Lommel en Kempenland nog op dat heel wat slachtoffers van fietsdiefstallen kort daarvoor een rit op Strava gedeeld hadden.

De zwarte lijn is enkel voor de sporter zelf zichtbaar. Enkel de oranje lijn wordt nog gedeeld. ©  Strava

Nu past het Amerikaanse bedrijf de standaardinstellingen aan. Wie de app gebruikt, deelt niet langer automatisch de hele afgelegde route. In plaats daarvan worden de eerste en laatste tweehonderd meter niet gedeeld met anderen. Die optie was er al, maar moest door de gebruiker zelf geactiveerd worden. Nu is het een standaardinstelling, maar kan de loper of fietser er zelf voor kiezen om alsnog de volledige route te delen. In beide gevallen blijft de hele prestatie gelden om bijvoorbeeld de totale afstand of de totale duur van de sportactiviteit te berekenen.

Verbetering

“Dat is zeker en vast een verbetering”, zegt privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert. “Tweehonderd meter is nog relatief weinig, maar het is beter dan niets. Strava volgt hiermee een evolutie die zowat alle sociale media afgelegd hebben. Wie in het begin iets postte op Facebook, deed dat standaard openbaar. Nu is dat enkel voor vrienden en moet je zelf aangeven of iedereen het mag zien. Toch raad ik mensen die Strava willen gebruiken aan om niet hun echte naam prijs te geven en om prestaties enkel te delen met mensen die je kent.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer