Zorginspectie neemt maatregelen tegen rusthuis in Oostrozebeke waar mogelijk moorden werden gepleegd: "Laatste wake-upcall"

Het woonzorgcentrum in Oostrozebeke waar mogelijk 3 bejaarden werden vermoord met een overdosis insuline, mag de komende 2 maanden geen nieuwe bewoners opnemen. Dat meldt VTM Nieuws. De Zorginspectie maakt zich na een controle zorgen over de veiligheid van de bewoners.

Vorige week raakte bekend dat er mogelijk een seriemoordenaar aan het werk is geweest in het gemeentelijke woonzorgcentrum Rozenberg in Oostrozebeke. In 2020 en 2021 zouden er 3 bewoners overleden zijn na een dodelijke inspuiting met insuline. 5 anderen overleefden een moordpoging met het medicijn tegen suikerziekte. Het gerecht voert al bijna 2 jaar een onderzoek, maar voorlopig zonder een dader te kunnen aanhouden.

Toen het nieuws bekend raakte, vroeg Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) aan de Zorginspectie om langs te gaan voor een controle. Ze maakte zich ook boos omdat het Agentschap Zorg en Gezondheid niet op de hoogte was van wat er zich in het wzc zou hebben afgespeeld. Dirk Dewolf, de topman van het agentschap, bevestigt dat in "De ochtend" op Radio 1: "We waren verrast door die berichtgeving vorige week. We horen wel van de betrokkenen dat het gerecht hen een zwijgplicht had opgelegd om het onderzoek niet te dwarsbomen. We begrijpen dat, maar dat moeten we toch dringend bespreken met Justitie. Want die principes - een zwijgplicht vanuit Justitie, en een meldingsplicht tegenover Zorg en Gezondheid - zijn in strijd met elkaar. Dat is niet houdbaar zo."

Het voorlopige verslag van de inspectie is nu klaar, en ook onze redactie kon het inkijken. De Zorginspectie stelde 19 inbreuken vast. Een aantal daarvan komen erop neer dat er slordig wordt omgesprongen met medicijnen in het rusthuis. Zo wordt er - ook na de problemen van de voorbije jaren - nog niet altijd consequent bijgehouden of mensen het juiste aantal dosissen insuline krijgen. "De medicatieveiligheid in het woonzorgcentrum is onvoldoende gewaarborgd. Het gaat niet alleen over de registratie van de toegediende medicijnen, maar ook over de bewaring. En daarom hebben we onmiddellijk maatregelen opgelegd, om de veiligheid van de bewoners te garanderen."

Zo mag Rozenberg de komende twee maanden geen nieuwe bewoners meer opnemen. "Dat is zowel psychologisch als financieel een sanctie", verduidelijkt Dewolf. Er komt ook een externe expert die alle procedures zal nakijken, op punt stellen, en zal zorgen dat die procedures correct worden uitgevoerd. Ten slotte moet het woonzorgcentrum minstens elke week aan Zorg en Gezondheid rapporteren hoe het loopt met de uitvoering van die verbeteringen.

"Als die periode van twee maanden geen tastbaar resultaat oplevert, kunnen wij die opnamestop nog verlengen. We kunnen in het uiterste geval ook de erkenning intrekken, dat komt erop neer dat de voorziening zou moeten sluiten. Dat is een heel drastische maatregel, waar we niet licht over zullen gaan", vertelt Dewolf.

Het agentschap is verbaasd dat zulke slordigheden nog altijd voorkomen na de incidenten van de voorbije twee jaar: "Ik kan me niet inbeelden dat een voorziening na die berichtgeving niet onmiddellijk de nodige maatregelen neemt om de medicatieveiligheid te garanderen. Dit is echt een laatste wake-upcall, de instelling moet onmiddellijk maatregelen nemen, zodat die risico's worden uitgesloten."Dewolf gaat ervan uit dat het wzc de bewoners en hun familie heeft ingelicht over de maatregelen.

Meest gelezen