Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) ©  Guy Puttemans

Vlaams minister Matthias Diependaele: “Bij ongewijzigd beleid stevenen we af op begrotingstekort van 450 miljoen euro”

Volgens Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) zal het begrotingstekort voor 2023 bij ongewijzigd beleid 450 miljoen euro bedragen.

jvh, hh

“Het begrotingstekort voor 2023 – op basis waarvan de begrotingsopmaak voor volgend jaar kan gebeuren, en dus het budget op basis waarvan energiemaatregelen kunnen worden genomen – werd in maart 2022 geschat op 600 miljoen”, aldus het kabinet van Diependaele. “De nieuwe schatting leert ons dat we nu, bij ongewijzigd beleid, zullen eindigen op 450 miljoen.”

Diependaele liet dinsdag al weten dat Vlaanderen “gerichte maatregelen” moet nemen om gezinnen en bedrijven door de energiecrisis te loodsen, maar de minister wil daarbij de begroting niet uit het oog verliezen. “We mogen de ogen niet sluiten voor een begroting die nog altijd niet op het spoor zit. We gaan in de goede richting dankzij de maatregelen die we genomen hebben en zeker niet alleen dankzij de inflatie. We hebben vorig jaar een miljard uit de begroting gehaald. Dat is de grote reden waarom we opnieuw richting evenwicht gaan”, aldus Diependaele.

Negeer je die begroting, dan krijg je volgens Diependaele situaties als in Wallonië. “Die krijgen financieringsproblemen. Daar heeft een bank schrik om te lenen aan de overheid. Doet dat geen belletje rinkelen genaamd Griekenland?”, klonk het in het Vlaams Parlement.

Extra ministerraad

De Vlaamse regering buigt zich woensdag op een extra ministerraad over de energiecrisis en mogelijke bijkomende maatregelen. De vraag is of de regering-Jambon al voor de Septemberverklaring van 26 juni knopen zal doorhakken en of er naast specifieke energiemaatregelen ook al versneld een akkoord kan gevonden worden over andere maatregelen, bijvoorbeeld de indexering van het Groeipakket. Andere vraag is hoeveel budget Vlaanderen kan en wil vrijmaken om de nieuwe crisis het hoofd te bieden. Met de inflatiebonus droomde de Vlaamse regering ervan om versneld aan te knopen met een begrotingsevenwicht, maar dat was buiten de energiecrisis gerekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer