Ondacaracola Photography

Apothekeres uit Deinze geeft gratis maandverband en tampons weg voor wie het niet kan betalen 

Leen Feys, apothekeres op de Markt in Deinze, is begaan met jonge meisjes die het moeilijk hebben om hygiëneproducten als maandverband of tampons te kopen. Meisjes/vrouwen voor wie dat financieel lastig is, mogen die producten vanaf nu gewoon gratis komen afhalen.

"Tampons en maandverband zijn toch een basisbehoefte", vindt apothekeres Leen Feys. "Mijn apotheek is ook omringd door scholen en ik wilde mijn hoofd niet in het zand blijven steken en wilde zo een beetje helpen." Leen merkt dat steeds meer meisjes en vrouwen het moeilijk hebben om te kunnen betalen voor hun maandelijkse hygiëneproducten en toen ze hoorde dat Schotland die producten gratis had gemaakt voor iedereen, wilde ze dat voorbeeld volgen.

De apotheek van Leen maakt deel uit van een keten. Ze contacteerde de directie en die ging onmiddellijk akkoord met het idee om in haar apotheek maandverband en tampons gratis aan te bieden. "Mensen kunnen gewoon binnenkomen en een pakketje met een pak maandverband en een pak tampons ophalen. Dat kan ook heel discreet, ze kunnen eerst bellen en een pakketje bestellen."

Vreest ze dan niet dat iedereen zomaar gratis maandverband en tampons zal komen halen? "Het is bedoeld voor de mensen die het het hardst nodig hebben, dus ik hoop dat de mensen daar eerlijk genoeg in zijn, maar ik geloof dat wel. Je moet toch ook een bepaalde drempel overschrijden om dat te durven vragen."

Meest gelezen