Is dit de meest bizarre pizza ooit? “Ik wéét wat de Belg graag eet: frieten en stoverij”

Deniz Çal, Bülent Çal en Berkan Ardiclar tonen hun creatie: de ‘Belgische pizza’. © lvi

Wetteren/Gent -

Een pizza belegd met frieten, stoverij en mayonaise. U leest het goed. De ‘Belgische pizza’ van de Gentse Wetteraar Bülent Çal (44) is een van de blikvangers van pita- en pizzazaak Ediz in Kwatrecht. “Op een avond rond elf uur wist ik het: dat moet ik maken.”

Lieven Van Imschoot

Oorspronkelijk verkocht Bülent Çal alleen pita’s in zijn zaak aan de Brusselsesteenweg in Kwatrecht, maar hij wilde ook pizza’s maken. “Ik had gemerkt dat er maar weinig pizzeria’s vers deeg gebruiken”, vertelt hij. “Ze gebruiken diepvriesbollen. Daar zit veel gist in omdat het lang moet bewaren, maar daar kan je buikpijn van krijgen. Ik wilde het anders doen.”

Bülent gaat er sindsdien prat op dat hij vers deeg gebruikt. “Het moet 22 uur rijzen vooraleer het klaar is voor gebruik.” En dat hij een buitenbeentje is, zie je ook aan zijn menukaart. Met als top of the bill zijn ‘Belgische pizza’. “Die heb ik op een avond rond elf uur bedacht. Ik had net afgesloten en ik was aan het nadenken met welke nieuwigheid ik klanten kon lokken. En toen wist ik het. Dat moet ik maken. Ik ben in België geboren en ik wéét wat een Belg graag eet: frieten, stoverij en mayonaise.”

‘s Anderendaags zette Bülent zijn unieke idee om in realiteit. In plaats van de pizzabodem met tomatensaus te bedekken, koos hij voor stoverijsaus. Daarna volgden mozzarella, frieten en stoverij. Vierenhalve minuut in de oven later was zijn ‘Belgische pizza’ klaar. Afwerken deed hij met basilicum en mayonaise. “Maar niet te veel”, zegt hij. “Met saus moet je niet overdrijven.” (Lees verder onder de foto’s)

De Belgische pizza: met mayonaise erbovenop. © lvi

Ook bij zijn klanten viel zijn aparte pizza in de smaak. “Ik liet hen proeven en hij werd meteen besteld. Intussen verkopen we er acht tot tien per dag.” Ook Johan Van Durme (CD&V), de burgemeester van Oosterzele, is hier klant en hij vindt hem ook top. Ik zal de nieuwe burgemeester van Wetteren, Albert De Geyter (CD&V), ook wel eens uitnodigen om te komen proeven.”

De ‘Belgische pizza’ van Bülent lokt nieuwsgierigen tot over de gemeentegrenzen. “Ze komen van Melle, Merelbeke, Westrem, Massemen, Oordegem, Lede en Oosterzele. Zelfs vanuit Gent en Oostakker komen ze naar hier.”

De ‘Belgische pizza’ van Bülent Çal lokt klanten van overal naar zijn zaak in Kwatrecht. © lvi

De Gentse Wetteraar is chef-kok zou u denken, maar niet helemaal. “Ik doe algemene renovatiewerken in woningen: ramen, deuren, vloeren en daken. Ik doe het allemaal. Maar ik heb altijd wel graag gekookt. Mijn familie is verzot op mijn spaghetti.” En hoewel zijn ‘Belgische pizza’ populair is, zal het niet bij dat ene aparte idee stoppen. “Ik heb nog drieduizend flyers liggen om te bussen. Als die op zijn, zullen er op mijn nieuwe flyer weer nieuwe gerechten staan. Ik heb al vijftien nieuwe ideeën.”

Stem voor de Beste Frituur van Vlaanderen

De beste frietjes, een Belg zou daar ongelukken voor doen. Daar willen we je zeker niet toe aanzetten, maar wel tot het bekronen van jouw favoriete frituur. Elk jaar gaat het Nieuwsblad op zoek naar die verborgen parel. Vergeet dus niet om mee te doen en stem jouw frituur tot de Beste van Vlaanderen via onze app!
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen