ANTWERPEN LIVE. William Boeva: “Veel gelijkenissen tussen racismedebat en discussie over mensen met beperking”

De lange brief van stand-upcomedian William Boeva op Facebook, waarin hij aanklaagt hoe mensen met een beperking worden opgevoerd op de Vlaamse televisie, heeft heel wat losgeweekt. Dat merkt Boeva aan de vele reacties die hij kreeg, zowel positieve als negatieve. “Mij is het er vooral om te doen dat de daad bij het woord wordt gevoerd en er eindelijk echt werkt wordt gemaakt van inclusie.” Dat zegt hij in Antwerpen Live.

joro

LEES OOK. William Boeva scherp voor programma’s als ‘Down the road’: “Als de VRT denkt dat dit bijdraagt aan inclusie...”

William Boeva kreeg heel wat positieve reacties op zijn facebookbrief, vooral dan van gelijkgezinde mensen met een beperking. Toch waren er ook negatieve reacties en die kwamen dan vooral van mensen die zelf geen beperking hebben.

LEES OOK. “Meedraaien in de echte wereld, dát is inclusie”: massale steun van mensen met beperking (en hun familie) voor Facebookpost van William Boeva

Boeva ziet een gelijkenis met het racismedebat. “Onze maatschappij is op maat gemaakt van blanke mensen en zij gaan tegen mensen met een andere huidskleur vertellen wat ze precies moeten voelen en wat racisme is en wat niet. Zo voelt het ook aan wanneer mensen zonder beperking gaan zeggen wat mensen met een beperking moeten voelen”, aldus Boeva. “Misschien moeten die mensen gewoon eens gaan zitten en luisteren naar mensen met een beperking.”

LEES OOK. Ouders van ‘Down the road’-deelnemers reageren op uithaal William Boeva: “Ze zijn net thuisgekomen met extra ervaringen, zelfvertrouwen en zelfstandigheid”

In de nasleep van de aanklacht, leek het of Boeva specifiek programma’s als Down the Road op VRT en Out of Office op VTM viseerde, maar dat wil hij nuanceren. “Een programma als Down the Road mag van mij gerust bestaan, het is een goeie eerste kennismaking (met mensen met het syndroom van Down, red.). Maar we zitten intussen aan seizoen en er is nog steeds niets wezenlijks veranderd aan het concept.”

“Het was er mij vooral om te doen om het debat te openen. Inclusie moet verder gaan dan gewoon mensen met een beperking in een programma opvoeren.” Boeva vindt dat zij ook gewoon moeten kunnen functioneren als bijvoorbeeld presentator of in een nieuwsstudio, zonder dat de nadruk ligt op hun beperking. “Er zijn de laatste tijd al veel stappen gezet op vlak van inclusie, maar dan gaat het over geslacht, huidskleur of seksuele oriëntatie. Het zou fijn zijn als mensen met een beperking hun wagonnetje kunnen aanhaken.”

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER