Twintiger die per ongeluk rode lichten aan overweg negeerde, is vrijgesproken: “Het was onmogelijk om ze op te merken”

De signalisatie werd ondertussen duidelijker gemaakt. © Joren De Weerdt

Nijlen -

De correctionele rechter heeft een twintiger uit Nijlen vrijgesproken voor het negeren van een gesloten overweg aan het station van Nijlen. De spoorsignalisatie kreeg daar al bakken kritiek en werd recent ook licht bijgestuurd.

In maart van dit jaar trok de partij Nieuw Nijlen nog aan de alarmbel omdat veel mensen per ongeluk de overweg zouden oprijden wanneer die gesloten is. Navraag leerde dat de laatste jaren een zevental bestuurders betrapt werden. Het aantal werkelijke overtreders was daar wellicht een veelvoud van.

In navolging van het nieuws reageerden verschillende gedupeerden, zoals Maarten Mols uit Nijlen. “Ik draaide de overweg op en had niet gezien dat de lichten rood knipperden. Pas toen ik met mijn auto op de sporen stond, zag ik dat de barelen aan het zakken waren. Ik had de lichten niet gezien en had ook het geluid niet gehoord. Maar het was dus te laat. Een politieman die wat verderop stond, heeft dan een proces-verbaal opgesteld”, deed hij zijn verhaal.

LEES OOK. Signalisatie aan spooroverweg is onvoldoende duidelijk: “Mensen negeren lichten per ongeluk”

Op basis van het fotodossier werd hij aanvankelijk vrijgesproken door de politierechter, maar het parket ging in beroep, waardoor zijn zaak voor de correctionele rechter moest voorkomen. Die bevestigde de vrijspraak.

Overmacht

In het vonnis wordt gezegd dat de rode lichten en het belsignaal onmogelijk op te merken waren. “Op basis van de foto’s van de plaatsgesteldheid kan de rechtbank niet met zekerheid vaststellen dat beklaagde zicht had op de lichten van de overweg. De beklaagde zegt ook dat het geluidssignaal weg van de Spoorweglei gericht staat en niet goed hoorbaar zou zijn in de auto. De rechtbank is van oordeel dat er sprake is van overmacht. Door de plaatsgesteldheid was het voor beklaagde onmogelijk om tijdig kennis te nemen van de rode lichten of het belsignaal”, aldus de rechter in het vonnis. (Lees verder onder de foto)

 © Joren De Weerdt

De familie reageert opgelucht. “De kosten van het proces zijn nu ten laste van de staat. Kunnen onze centen niet beter besteed worden? Gelukkig is dat ondertussen al een beetje gebeurd door de aanpassing van de signalisatie bij de overweg. Het is straf dat na een tussenkomst in de gemeenteraad en een artikel in de krant enkele logge organen plots wel tot leven komen”, klinkt het bij de familie.

De signalisatie is ondertussen aangepast door spoorwegnetbeheerder Infrabel, zodat ook de auto’s vanuit de Spoorweglei een beter zicht hebben op de rode lichten. (bepr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen