Rusland spendeert heimelijk honderden miljoenen om de buitenlandse politiek te beïnvloeden: "Nog maar het topje van de ijsberg"

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou Rusland sinds 2014 minstens 300 miljoen euro uitgegeven hebben om heimelijk de buitenlandse politiek in zeker 24 landen te beïnvloeden. Dat schrijven verschillende Amerikaanse kranten. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten is dit slechts "het topje van de ijsberg" en zou het in werkelijkheid om veel meer kunnen gaan. 

Rusland zou sinds 2014 minstens 300 miljoen euro uitgedeeld hebben aan buitenlandse politieke partijen. Dat hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten ontdekt. Rusland plant om ook in de toekomst zeker honderden miljoenen over te schrijven naar buitenlandse politieke partijen en politieke spilfiguren. Op die manier probeert Rusland de politieke situatie en de verkiezingen in meer dan 24 landen te beïnvloeden. 

Topje van de ijsberg

Volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie Ned Price is dit nog maar het topje van de ijsberg. Mogelijk investeerde Rusland in werkelijkheid dus nog veel meer in buitenlandse politiek, maar blijven veel cases onder de radar. Volgens het rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst zouden er verschillende Europese landen Russisch geld ontvangen hebben. Het zou vooral gaan om partijen en beleidsmedewerkers die sympathieën hebben met Moskou. De betrokken landen zouden nu in alle vertrouwen gecontacteerd worden door de Verenigde Staten. 

Volgens Price is de Russische inmenging in buitenlandse verkiezingen "een aanval op de soevereiniteit" van landen, net zoals de inval in Oekraïne de soevereiniteit van een land schaadt. "Om dergelijke praktijken tegen te gaan, moeten we die onder de aandacht brengen", meent Price. 

Brussel als epicentrum

Rusland zou op die manier, volgens het persbureau AFP dat een anonieme bron citeert, zo'n 500.000 euro uitgegeven hebben om de centrumrechtse democratische partij van Albanië te steunen tijdens de verkiezingen van 2017. Ook landen als Montenegro, Bosnië en Herzegovina en Madagaskar zouden Russisch geld ontvangen hebben. 

Volgens diezelfde bron is Brussel het epicentrum van waaruit de extreemrechtse kandidaten gesteund worden. Verder zouden er ook fictieve bedrijven gebruikt worden om Europese partijen te financieren en invloed te verwerven. 

Meest gelezen