Griekse actrice en zangeres Irene Papas (96) overleden, bekend van "Zorba de Griek"

Irene Papas acteerde in bekende films als "Z", "The guns of Navarone" of "Zorba de Griek" en vertolkte ook vaak heldinnen uit de Griekse mythologie. Als  zangeres werkte ze samen met Mikis Theodorakis of Vangelis.

Irene Papas was een van de bekendste actrices uit Griekenland, die het ook maakte in Hollywood. In haar lange leven acteerde ze eerst in het theater en later in meer dan 70 films. Vaak in de rol van tragische Griekse heldin uit de Griekse mythologie, zoals "Antigone", Helena in "De Trojaanse vrouwen" of Klytaimnestra in "Iphigenia". 

Ook in de bekendste film van Michael Cacoyannis, "Zorba de Griek" uit 1964, speelde Irene Papas mee. Een van haar eerste rollen was in de oorlogsfilm "De kanonnen van Navarone" uit 1961. In de politieke thriller "Z" van Costa-Gavras vertolkte ze de vrouw van een vermoorde linkse politicus. 

Irene Papas was ook zangeres, met een warme, diepe stem. Ze zong onder meer de liederen van Mikis Theodorakis en van Vangelis, allebei ook recent overleden.  

In de jaren 60 werkte Irene Papas mee aan het album "666" van de groep Aphrodite's Child, met Vangelis en Demis Roussos. Haar zanglijn in het nummer "Infinity", die verwees naar een orgasme, was toen controversieel. De platenmaatschappij aarzelde om het album uit te brengen.  

Met Vangelis maakte Irene Papas in 1979 het album "Odes", met bewerkingen van Griekse volksliederen, overgoten met een elektronisch sausje. 

In de jaren 60 en 70, tijdens het Griekse kolonelsregime, verbleef Irene Papas in Italië en New York. Ze keerde vanuit ballingschap terug naar Griekenland in 1974. 

Een van de laatste rollen van Irene Papas was in de verfilming van "Kapitein Corelli's mandoline" uit 2001. De laatste jaren van haar leven leed ze aan de ziekte van Alzheimer.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis wuift haar lof toe op Twitter: "Met emotie nemen de Grieken afscheid van Irene Papas. Ze legde een unieke weg af in theater, cinema en als zangeres en kreeg al vroeg internationale erkenning. Ze was ook een actieve burger, die moedig optrad."  

In 1991 trad Irene Papas op in ons land, op Brugges Festival. Een fragment uit "Kunstzaken":

Videospeler inladen...

Meest gelezen