Clement Hiel (r) naast burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) (m) en 'dorpsburgemeester van Melsele' Ilse Vercruyssen (l)
gemeente Beveren

NASA-ingenieur Clement Hiel wordt ereburger van Beveren

De gemeente Beveren heeft Clement Hiel uitgeroepen tot ereburger. Buiten Beveren is Clement Hiel niet onmiddellijk erg bekend, maar de man heeft er een indrukwekkende carrière op zitten. Hij werd topingenieur bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, ontwierp een radartoren die met een kliksysteem in een paar minuten kan opgezet worden, bedacht revolutionair lichtere hoogspanningskabels, en hij bouwde mee aan raketten en vliegtuigen van Boeing en het Amerikaans leger.

Gisterenavond werd Clement Hiel ereburger van Beveren. In Beveren is hij bekend als de ingenieur die het van de lokale technische school bracht tot topingenieur bij de NASA. Hij richtte later een bedrijf op in Los Angeles waar hij zich specialiseert in composiet-materiaal en doceert ook aan de VUB in Brussel en de  UCLA in Los Angeles.

Clement Hiel bezorgde 100 miljoen mensen in Afrika elektriciteit

Met zijn bedrijf werkte hij opdrachten uit voor onder meer de NASA, Boeing en de Amerikaanse luchtmacht. Een van zijn meest verspreide innovaties is een hoogspanningsgeleider (ACCC) uit composietmateriaal die tweemaal meer energie kan verzetten dan een gewone distributiekabel. Daarvan hangen er nu zo’n 42 000 km van wereldwijd, de omtrek van de aarde. Deze technologie werd de spil in het 'Power Africa'-initiatief, dat wordt geleid door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dankzij zijn uitvinding kregen ruim 100 miljoen mensen in Afrika voor het eerst aansluiting op het elektriciteitsnet.

Van radartoren tot bakvormen

Clement Hiel is ook de ontwerper van een radartoren in composietmateriaal waarvan de onderdelen met een kliksysteem in elkaar worden gezet. De toren kan 8 keer sneller in elkaar gezet worden dan een gewone radartoren en vereist geen onderhoud. Bovendien kan hij in elk klimaattype ingezet worden. Voor deze technologie ontving hij in 2016 de prestigieuze Tibbetts-award voor innovatie. 

Zijn uitvindingen hoeven niet meteen hoogtechnologisch of exclusief te zijn. Op vraag van zijn broer Marc Hiel, bakker in Zwijndrecht, ontwierp hij een bakvorm uit composietmateriaal. Het ontwerp werd ondertussen gecommercialiseerd door beide broers onder de naam ‘Clean Baking Products’.

Meest gelezen