"Voor de middag dronk ze al een gin-cocktail": dit stond er jarenlang op het koninklijke eetmenu van Queen Elizabeth
“Veel eenvoudiger dan je zou verwachten.” Zo omschrijft de voormalige Buckingham Palace-kok Darren McGrady het dieet van de vorige week overleden Queen Elizabeth. Darren was 15 jaar lang de persoonlijke kok van de Britse vorstin, en schreef er zelfs een boek over. Maar welke gerechten maakte de chef dan zoal klaar voor de Queen? En wat lustte ze echt niet?
Kaviaar, oesters en champagne: koninklijke staatsbanketten zijn in de gedachten van veel mensen vaak bombastisch en overdreven. Het dagelijkse menu van Queen Elizabeth was dat daarentegen niet. Integendeel zelfs, het dieet van de vorstin zag er bijzonder alledaags uit. Dat vertelt Darren McGrady, die 15 jaar als chef in Buckingham Palace werkte. “Ze had eenvoudigere eetgewoonten dan je zou denken", aldus McGrady. “Al had ze wel een hekel aan gerechten met veel uien of knoflook.”
Ontbijt
De dag starten deed de koningin standaard met een dampende kop Earl Grey-thee, zonder melk of suiker. Dat deze zwarte thee zo populair is vandaag, is mede te danken aan de Queen die daar mee voor zorgde. Na haar theetje trok de Queen naar de privé-eetkamer op de eerste verdieping om de kranten al eens door te nemen. Ondertussen kon ze daar voor het ontbijt kiezen uit ontbijtgranen, yoghurt, toast met confituur en ahornsiroop. De ontbijtgranen bewaarden ze altijd in Tupperware-doosjes, want Queen Elizabeth geloofde er heilig in dat ze op die manier langer goed bleven.
Lunch
Een drankje voor de lunch kon voor de Queen niet ontbreken. Haar favoriet? Eentje op basis van gin, de aperitiefwijn Dubonnet, een schijfje citroen en veel citroenblokjes. Op het paleis startte Gin o’clock al voor de middag én zelfs voor de lunchmaaltijd. Die typische lunchmaaltijd op het paleis bevatte meestal hoofdzakelijk vis en groenten. Denk bijvoorbeeld aan zeetong uit het Engelse stadje Dover op een bedje van spinazie. Bij de lunch spoelde de vorstin regelmatig de gin én het eten van ervoor nog door met een glaasje wijn. Zetmeelrijk voedsel zoals pasta en aardappelen zou de koningin dan weer zo veel mogelijk vermijden.
Afternoon tea
Ook op Buckingham Palace was er tijdens het bewind van de Queen tijd voor een uitgebreide afternoon tea, zoals het de Engelse traditie betaamt. Ze hield er zelfs eens eentje met het beertje Paddington. “De koningin genoot ten volle van een afternoon tea met veel sandwiches en gebak”, zegt McGrady. “Die belegde ze het liefst met komkommer, gerookte zalm en eimayonaise, of met ham en mosterd. De korstjes werden hierbij telkens vakkundig verwijderd.” Verder bereidde de chef ook regelmatig scones en gebak. “Ze hield van jam ‘pennies’ of sandwiches. Dat zijn kleine sandwiches met frambozenconfituur die in de vorm van een oude Engelse cent zijn gesneden.”
Ook met een vruchtencake of bananenbrood kon je royal Elizabeth veel plezier doen. “Maar haar echte favoriet was de chocoladekoekjescake.” Die laatste vond prins William zo mooi, dat hij hem ook liet serveren op zijn huwelijk met Kate Middleton.
Avondmaal
Om de dag af te sluiten koos de Queen voor een maaltijd met vis of wild, en groenten. “Als voorgerecht at ze graag Gleneagles-paté.” Een fris voorgerechtje met gerookte zalm, forel en makreel. Die zalm kwam regelmatig uit de Schotse rivier de Dee bij haar tweede verblijf Balmoral Castle. Een typisch hoofdgerecht was een haasbiefstuk met een champignon-whiskysaus. Als dessert koos ze regelmatig voor witte perziken die in de kassen van Windsor Castle werden gekweekt, pudding of ander vers fruit.”
“Voor het slapengaan dronk de Queen tot slot graag een droge martini en een glas champagne”, vertelde haar nicht Margaret Rhodes een paar jaar geleden. De favoriete merken van de koningin waren onder meer Bollinger, Lanson en Krug. Met een glaasje champagne willen we alvast nog klinken als eerbetoon aan Queen Elizabeth.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur