Live Beursblog – 15 september 2022 – Business AM

22.03 – Wall Street verliest opnieuw terrein

Wall Street heeft, na een zeer bescheiden herstelbeweging gisteren, opnieuw terrein moeten prijsgeven. De Nasdaq is de grootste verliezer van vandaag. De techindex laat 1,45 procent liggen. De Dow Jones gaat de nacht in met een verlies van 0,55 procent en de S&P500 noteert 1,1 procent in de min.

Het is duidelijk dat de beleggers zich zorgen maken over wat de Federal Reserve volgende week in petto zal hebben. Er waren tal van economische data vandaag, zoals een daling van het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering (zie hieronder), die de Amerikaanse centrale bank kunnen aanzetten om een vervolg te geven aan de forse renteverhogingen. Verwacht wordt dat de Fed-voorzitter Jerome Powell de rente met minstens 75 basispunten zal optrekken. Een verhoging met 100 basispunten wordt niet uitgesloten.

21.59 – Ether profiteert allerminst van ‘The Merge’: fikse koersdaling cryptomunt

De prijsstabiliteit die voorafging aan Ethereum’s switch naar een energie-efficiënter “proof-of-stake”-protocol verdampte volledig toen de koers van Ether vandaag op een bepaald moment met 9,1 procent daalde. Het was de slechtste handelsdag voor de cryptomunt sinds eind augustus, schrijft CoinDesk.

Analisten spreken over een “sell the fact”-event, wat vaak voorkomt in de cryptowereld. Op het moment van schrijven staat de cryptomunt nog zo’n 6 procent in de min. De munt is nu zo’n 1.500 dollar waard.

21.29 – Totale waarde geshorte aandelen Apple ligt hoger dan die van Tesla

De totale waarde van de geshorte aandelen van de techgigant Apple ligt nu hoger dan die van Tesla, leren cijfers van het analysebedrijf S3 Partners. Daarmee verliest de producent van elektrische wagens na welgeteld 864 dagen de titel van meest geshorte aandeel (op basis van totaalwaarde).

21.12 – Olieprijs zakt

De prijs van ruwe olie is gezakt vandaag. Een vat Brent-olie wordt verkocht voor 90,5 dollar, wat een daling is met 3,8 procent. Een WTI-olie gaat over de toonbank voor 85 dollar. Dat is een afname met 3,9 procent.

Ruwe olie verliest terrein door de aantrekkende dollar en de zorgen van beleggers over de vraag naar olie. Ook de rentevergadering van de Federal Reserve volgende week weegt op de olieprijs. De markt rekent erop dat de Federal Reserve de Fed Funds-rente met minstens 75 basispunten zal verhogen, wat de vrees voor een economische neergang aanwakkert. Meer weten? Klik hier.

19.59 – Wereldbank waarschuwt voor wereldwijde stagflatie

Indermit Gill, hoofdeconoom van de Wereldbank maakt zich zorgen over een “algemene stagflatie”, een periode van lage groei en hoge inflatie, in de wereldeconomie. Hij merkte in een interview met enkele journalisten op dat het instituut de economische groeivooruitzichten voor driekwart van alle landen heeft teruggeschroefd. “De oorlog in Oekraïne en de overloopeffecten hebben de vooruitzichten aanzienlijk veranderd”, zei hij. Lees er hier meer over.

19.02 – Obligatie: fabrikant van landbouwmachines John Deere haalt 2,25 miljard dollar op

De Amerikaanse landbouwmachinefabrikant John Deere heeft enkele dagen geleden 2,25 miljard dollar opgehaald op de obligatiemarkt.

De fabrikant van landbouwmachines, herkenbaar aan zijn gele en groene kleuren, plaatste obligaties met een looptijd tot 2025, 2027 en 2032. Dit tegen vaste coupons van 4,05 procent, 4,15 procent en 4,35 procent.

Als gevolg van de stijging van de rente moest John Deere beleggers meer betalen. Bij de vorige uitgifte in juni bedroeg de coupon op de tienjarige obligatie 3,90 procent, 45 basispunten lager.

18.34 – IMF: “Sommige landen zullen volgend jaar in een recessie terechtkomen”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is niet bijster positief over wat de toekomst brengen zal. Gerry Rice, woordvoerder van het IMF, verwacht dat enkele landen in 2023 in een recessie zullen terechtkomen. “Maar het is nog te vroeg om te zeggen dat er dan sprake zal zijn van een wereldwijde recessie”, zei hij vandaag tegen enkele journalisten.

Het IMF verwacht ook dat de economische groei in het derde kwartaal momentum zal verliezen door de aanhoudend hoge inflatie, problemen met de toeleveringsketen en strengere voorwaarden op de financiële markten. Rice deelde wel geen details.

De internationale financiële instelling heeft in juli de mondiale groeiverwachtingen voor 2022 verlaagd tot 3,2 procent en voor 2023 tot 2,9 procent. Volgende maand komt het met nieuwe prognoses.

18.11 – Schiphol-baas Dick Benschop stopt als baas van Nederlandse luchthaven

Dick Benschop, de CEO van de Nederlandse luchthaven Schiphol, neemt ontslag. Dat maakte hij donderdag bekend. “Ik heb mijn best gedaan”, zegt hij in een videoboodschap.

17.31 – Europese sluiten handelsdag in de min af

De Europese beurzen moeten na het luiden van de sluitingsbel wat terrein prijsgeven. De Belgische sterindex Bel20 blijft dicht bij huis, maar de Eurostoxx50 laat 0,6 procent liggen.

KBC is vandaag de grootste winnaar van de Bel20. Dat aandeel wint 4,7 procent. ArgenX is met een verlies van 2,4 procent het kneusje van de Belgische klas.

17.14 – Adobe neemt diepe duik na aankondiging overname

We schreven eerder al dat Adobe 20 miljard dollar wil betalen om designsoftwarebedrijf Figma over te nemen. De beleggers reageren alvast niet enthousiast op die plannen. Na bijna twee uur handelen noteert het aandeel 17 procent in het rood. De overname wordt voor de helft in cash en voor de helft in aandelen betaald.

16.39 – Symbolische uitgifte aandelen Porsche

De raad van bestuur van Volkswagen komt zondag samen om Porsche naar de beurs te brengen. Volgens het persagentschap Reuters zullen er bij de beursgang 911 miljoen aandelen worden uitgegeven. Dat cijfer is een knipoog naar de bekendste sportwagen van het automerk. Volgens een bron zullen details over de prijsvork, de waardering en de binnengehaalde hoeksteeninvesteerders waarschijnlijk na die bijeenkomst worden bekendgemaakt

Wat we wel al weten, is dat het totaalpakket aandelen zal opgesplitst worden in 455,5 miljoen gewone aandelen en 455,5 miljoen preferente aandelen. Alleen die laatste groep aandelen zal een beursnotering krijgen.

(Photo by Sjoerd van der Wal/Getty Images)

15.47 – Prijs goud op laagste niveau in anderhalf jaar

Op het moment van schrijven zakt de prijs per troy ounce goud (ongeveer 31,3 gram) met 0,82 procent tot 1.683,61 dollar. Dat is het laagste peil in ongeveer anderhalf jaar, schrijft De Tijd.

Door de renteverhogingen in de Verenigde Staten geldt de Amerikaanse munt als interessanter belegging dan het edelmetaal. Ook brengt de sterke dollar nogal wat schokgolven teweeg op de goudmarkt. Zo betekent voor inkopers uit niet-dollarlanden, die hun munt zien verzwakken tegenover de dollar, dat de aankoop van goud in ’s werelds reservemunt iets duurder wordt. Dat drukt de vraag naar het metaal.

In maart van dit jaar piekte de goudprijs boven de 2.000 dollar per troy ounce, maar sinds mei is de prijs weer flink gedaald.

15.09 – Minder aanvragen voor werkloosheidsuitkering in de VS

Hier zijn we met nog meer cijfers uit de Verenigde Staten. Uit een rapport van het ministerie van Arbeid blijkt dat er vorige week in totaal 213.000 Amerikanen een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Dat is een daling met 5.000 tegenover de voorgaande week. Het cijfer ligt ook lager dan verwacht. Er werd uitgegaan van 227.000 aanvragen. De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft het dus goed doen.

15.01 – Amerikaanse winkelverkopen stijgen lichtjes

De kleinhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn vorige maand toegenomen met 0,3 procent. Dat cijfer overtreft de verwachtingen. De economen hadden net op een daling met 0,1 procent gerekend. Het cijfer voor juli werd weliswaar naar beneden bijgesteld tot -0,4 procent.

Er werd ook meer informatie gedeeld over de invoerprijzen. Die zijn gedaald met 1 procent.

13.57 – Ierse ECB-bestuurder wil nieuwe renteverhoging

De Europese Centrale Bank moet de rente opnieuw verhogen, zegt de Ierse ECB-bestuurder Gabriel Makhlouf. “Het verhogen van de rente is absoluut noodzakelijk, omdat een aanhoudende inflatie schadelijk is voor de macro-economische stabiliteit en de levensstandaard van de gemeenschap op de langere termijn”, klonk het in een speech die hij vandaag in Dublin heeft gehouden.

Het monetaire beleid dient verder aangescherpt volgens de Britse econoom, want: “de geschiedenis heeft ons geleerd dat deze kwesties alleen maar erger worden als we actie uitstellen”, zo bericht Bloomberg nog.

13.36 – Doet Adobe monsterbod op Figma?

Is er een reusachtige IT-deal in de maak? Adobe zou liefst 20 miljard dollar veil hebben om designsoftwarebedrijf Figma over te nemen, ving The Wall Street Journal op.

13.10 – Energie-aandelen onder druk

Nutsbedrijven als RWE, Engie en E.ON noteren vandaag overwegend in het rood, nadat de Europese Commissie gisteren plannen presenteerde om te gevolgen van de hoge energieprijzen te bestrijden. “Beleggers zijn niet comfortabel met het idee dat er een solidariteitsbijdrage komt”, zegt marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. “Zolang de energiecrisis voortduurt, zal de sector ondermaats presteren.”

12.29 – InvestSuite, expert in digitale beleggingen, haalt 6 miljoen euro op

Het Leuvense fintechbedrijf InvestSuite kondigt aan 6 miljoen euro vers kapitaal op te halen. Twee strategische aandeelhouders komen erbij: Cronos Group en OSOM Finance, naast bestaande aandeelhouder PMV. InvestSuite maakt software voor robo-advies en digitaal vermogensbeheer, voor online brokers en andere financiële instellingen.

12.02 – ECB: “Groeiende kwetsbaarheden op Europese vastgoedmarkten”

Volgens Luis de Guindos, de nummer twee van de Europese Centrale Bank, is het mogelijk dat de koopkrachtcrisis de vastgoedprijzen in de eurozone onder druk zal zetten. “De banken hebben hun verwachtingen over de vraag naar hypotheekleningen verlaagd, wat wijst op een groter potentieel voor correcties van de huizenprijzen”, zegt hij in een speech.

11.26 – “Belegging in Zara beschermt tegen inflatie”

Via bedrijven als Inditex, de modegroep achter onder meer Zara, kunnen beleggers zich toch enigszins indekken tegen inflatie, schrijven de strategen bij ING Nederland.

“Het Spaanse modebedrijf wist het afgelopen halfjaar de verkoopvolumes vast te houden en tegelijkertijd veel hogere winstmarges te hanteren. Het concern verhoogde namelijk de prijzen met gemiddeld 12 procent. Zie hier het ultieme voorbeeld van hoe je je als belegger kunt beschermen tegen inflatie.”

11.00 – Amerikaanse energiebonzen waarschuwen Europa

De Amerikaanse schaliegasbedrijven zijn duidelijk over de mogelijke energieschaarste in de winter: “We gaan Europa niet komen redden.”

10.23 – Trekt Saxo naar de beurs van Amsterdam?

Saxo Bank onderzoekt de mogelijkheden voor een beursnotering in Amsterdam. Dit meldde de broker, die enkele jaren terug BinckBank overnam, dat destijds ook genoteerd was aan het Amsterdamse Damrak.

De notering zou moeten worden gerealiseerd via Disruptive Capital Acquisition Company, een zogeheten SPAC met een notering op Beursplein 5. Eén van de aandeelhouders van DCAC is Kari Stadigh, die ook voorzitter is van Saxo Bank. De nieuwe combinatie wordt gewaardeerd op minimaal 2 miljard euro.

9.55 – ‘The Merge’ van Ethereum is een feit

De veelbesproken omschakeling van de cryptomunt Ethereum naar een minder energieslurpend systeem is volbracht, meldt bedenker Vitalik Buterin. Dat leidt evenwel niet tot spectaculaire koersbewegingen. De meer fundamentele vraag: is hiermee een nieuw tijdperk voor crypto begonnen?

9.31 – Topbelegger Ray Dalio somber over economie

“De inflatie zal aanzienlijk hoger blijven dan de mensen en de Fed willen, de rente zal stijgen, andere markten zullen dalen en de economie zal zwakker zal zijn dan verwacht.” Die sombere voorspelling maakt invloedrijke topbelegger Ray Dalio in een analyse op LinkedIn.

Ray Dalio (Getty Images)

9.10 – Brusselse beurs opent neutraal

De Brusselse beurs opent de handelsdag vrijwel onveranderd, met D’Ieteren (zie hieronder) als uitblinker in de Bel20.

8.56 – Export Japan in de lift

Japan heeft in augustus opnieuw meer uitgevoerd dan een maand eerder. Dit bleek donderdag uit overheidscijfers. De export steeg met 22,1 procent op jaarbasis, tegen 19 procent in juli. De groei is wel minder sterk dan de door economen verwachte stijging met 23,9 procent.

Naar de Verenigde Staten werd 33,8 procent meer uitgevoerd, vooral door sterke vraag naar auto’s en apparatuur voor de fabricage van halfgeleiders. Naar China werd in augustus 13,5 procent meer uitgevoerd en naar Europa steeg de export met 16,7 procent. De export naar Rusland viel dan weer terug, met 21,5 procent.

8.15 – Topman Shell stapt op

Shell kondigt het vertrek van CEO Ben van Beurden aan. Hij wordt vervangen door Wael Sawan, die al bij de energiereus aan de slag was. Meer hier.

De CEO van Shell Ben van Beurden
Ben van Beurden (Getty Images)

7.52 – Fanmail voor D’Ieteren

Het beurshuis Jefferies is gestart met het volgen van het aandeel D’Ieteren met een koopadvies en een koersdoel van 210,00 euro. D’Ieteren is een holding met een portefeuille van zes bedrijven, waaronder Belron (onder meer Carglass). Door in de holding te investeren, krijgen beleggers blootstelling aan Belron tegen een korting van 60 procent op de marktwaarde, aldus analist David Kerstens. Verder zijn TVH Parts en PHE de nieuwe groeimotoren voor de holding, denkt de analist.

Het aandeel D’Ieteren sloot woensdag op 152,30 euro. Dit biedt beleggers een opwaarts potentieel van 38 procent.

7.28 – Stichter Patagonia: “Aarde is nu onze enige aandeelhouder”

Met een beursgang had hij er misschien een slordige 3 miljard dollar mee kunnen verdienen, maar Yvon Chouinard, de stichter van het outdoormerk Patagonia, zegt in een open brief “van de planeet Aarde de enige aandeelhouder te willen maken”. Hij schenkt zijn hele onderneming aan enkele klimaat-organisaties en -fondsen. Lees meer hier.

Yvon Chouinard (Getty Images)

6.56 – Inflatie … of deflatie?

De contraire beleggingsstrategie van Cathie Wood om massaal techaandelen op te kopen, doet de Amerikaanse beleggingswereld afvragen of er geen inflatie, maar deflatie (dalende prijzen) op komst is. Dat is alvast de visie van Wood, en ook Elon Musk wees eerder op het deflatierisico.

6.35 – Mithra zet leningen om in aandelen

Farmabedrijf Mithra converteert voor 641.438 euro aan leningen in nieuwe aandelen. Dit kondigde het farmabedrijf woensdagavond aan via een persbericht. De 97.670 nieuwe aandelen worden uitgegeven aan 6,57 euro per stuk aan fondsen beheerd door Highbridge Capital Management en Whitebox Advisors. Inmiddels hebben de twee investeerders al een paar keer een conversie uitgevoerd.

6.16 – Uitkijken naar Europese beurzen na herstel Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten herstelden gisteren – herlees onze blog – bescheiden, nadat de sterker dan verwachte inflatiedata een dag eerder een enorme uitverkoop veroorzaakten. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,3 procent tot 3.946,01 punten, de Dow Jones won 0,1 procent en de Nasdaq sloot 0,84 procent hoger.

Meer