Klopt het dat we soms ‘hangry’ worden als we honger hebben of beelden we ons dat in?
Word je soms weleens boos of ben je sneller geïrriteerd wanneer je honger hebt, dan ben je niet alleen. In het Engels wordt deze emotie weleens ‘hangry' genoemd, naar een samentrekking van hungry en angry. Maar ben je écht sneller boos omdat je honger hebt? Of ervaren we hier iets anders? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit.
Waar je de ene persoon liefst niet aanspreekt wanneer hij of zij honger heeft wegens licht ontvlambaar, loopt de andere al fluitend rond alsof er niets aan de hand is. Hoe dat kan? Daarvoor moeten we kijken naar wat er allemaal gebeurt in ons lichaam wanneer we honger hebben.
Honger: wat is dat eigenlijk?
Wanneer je laatste maaltijd al even gepasseerd is, daalt de hoeveelheid aan beschikbare voedingsstoffen in ons lichaam. Voor de meeste organen en weefsels is dat geen probleem, omdat zij verschillende bronnen kunnen gebruiken om te blijven functioneren. Maar bij onze hersenen ligt dat anders. Voor hun werking zijn zij grotendeels afhankelijk van glucose. Wanneer we honger hebben en onze bloedsuikerwaarden ver genoeg dalen, dan kan het zijn dat sommige ‘eenvoudige’ taken moeilijker worden. Concentreren verloopt moeizamer en de focus verdwijnt, of... we geraken sneller geïrriteerd door iemand. Niet zo raar wanneer je weet dat onze hersenen brandstof nodig hebben om onze emoties te kunnen regelen.”
Wanneer de bloedsuikerspiegel ver genoeg daalt, trekken de hersenen aan de alarmbel. Zodra ons lichaam dat alarm hoort, begint het hormonen aan te maken om de hoeveelheid glucose in het bloed weer omhoog te krijgen. Het gaat hier bijvoorbeeld om groeihormoon uit de hypofyse, glucagon uit de pancreas, en adrenaline en cortisol uit de bijnieren. Die laatste twee zijn ook de hormonen die vrijkomen in stressvolle situaties. Dat betekent dat je niet enkel bij veel stress weleens durft uit te vliegen tegen iemand, maar dat dit ook kan gebeuren als je honger hebt.
Wanneer je honger hebt en je bloedsuikerspiegel ver gedaald is, begint je lichaam dezelfde hormonen aan te maken als wanneer je gestresseerd bent.
Impulsieve reacties
Een andere link tussen honger en boosheid is het stofje neuropeptide Y. Dit stofje speelt niet alleen een rol bij het regelen van ons eetgedrag, maar reguleert ook mee de emoties van woede en agressie. Hogere hoeveelheden van deze neuropeptide leiden tot meer impulsieve agressie. De link tussen honger en agressie is waarschijnlijk ooit heel nuttig geweest als overlevingsmechanisme, toen we zélf nog op die voeding moesten jagen. Want als je telkens gedwee iedereen eerst zou hebben laten eten in plaats van te vechten voor die heerlijke maaltijd, dan zou de mens niet overleefd hebben tot op vandaag én dan zou jij dit artikel nu niet aan het lezen zijn.
Er zijn dus meerdere biologische mechanismen die kunnen verklaren waarom je beter uit iemands buurt blijft als hij of zij honger heeft. Daarnaast zijn er ongetwijfeld ook nog psychosociale factoren die een rol spelen. En aangezien we allemaal anders zijn als het op al deze elementen aankomt, is het niet zo verwonderlijk dat er verschillen zijn in hoé boos iemand lijkt als die hongerig is. Er is trouwens in eerder onderzoek - voorlopig - geen link gevonden met iemands geslacht, gewicht, leeftijd, eetpatroon of BMI. Maar één ding staat vast: je kan wel degelijk boos worden van de honger.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij brand of diefstal bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
Gratis zonnepanelen én goedkopere stroom: dat is het model waarmee EnergyVision Vlaanderen wil veroveren. De energiespeler werkt volgens het derdebetalersysteem. De installatie van de zonnepanelen is gratis. Aan EnergyVision betaal je voor de opgewekte elektriciteit die je verbruikt. Mijnenergie.be analyseert de opmerkelijke formule, waar ook mede-investeerder Marc Coucke via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zijn schouders onder zet. -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?