Poetin (l) en Scholz (r) hebben anderhalf uur gebeld.  

Duitse bondskanselier Scholz: “Poetin ziet oorlog niet als vergissing”

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die dinsdag voor het eerst in maanden weer eens telefonisch met de Russische president Vladimir Poetin sprak, heeft woensdag aan verslaggevers verteld hoe dat gesprek verliep. “Helaas kan ik jullie niet zeggen dat hij zich realiseerde dat de oorlog een vergissing was”, zei Scholz daar onder meer over. Poetin gaf Oekraïne in het telefoongesprek de schuld van het aanhoudende geweld.

jvh
Bron: BELGA

LEES OOK. Poetin gaat om hulp bedelen, maar moet vooral oppassen dat zijn bondgenoot hem geen mes in de rug steekt

De twee spraken anderhalf uur met elkaar. Tijdens het gesprek maakte Scholz de Russische president duidelijk hoe Duitsland over de oorlog denkt. “Ik ben ervan overtuigd dat Russische troepen zich terug moeten trekken zodat er vrede kan ontstaan”, zei de bondskanselier. Dat hij voor het eerst sinds eind mei weer direct met Poetin gesproken heeft, noemt Scholz wel positief. “Het is goed om met elkaar te praten en te zeggen wat er te zeggen valt.”

De druk op Scholz om meer wapens naar Oekraïne te sturen is de afgelopen weken toegenomen. Vorige maand was de totale Duitse militaire bijdrage minder dan die van Polen, een veel kleinere speler in Europa, meldt de BBC. Zelf zegt Scholz in het gesprek met Poetin gemeld te hebben dat Duitse wapens “doorslaggevend” zijn geweest bij de strijd in het oosten van Oekraïne.

Poetin voerde de afgelopen dagen met wel meer westerse leiders telefoongesprekken. Afgelopen weekend sprak hij met de Franse president Emmanuel Macron. Woensdag belde hij met VN-chef António Guterres.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER