Flickr

Zeldzame vogel "hop" gespot in Rood Klooster Oudergem

In het Rood Klooster in Oudergem is een zeldzame vogel gespot, de hop. De vogel valt vooral op door zijn bijzondere manier van vliegen. Het is opmerkelijk dat de hop in ons land voorkomt.

De hop werd afgelopen weekend opgemerkt in het Rood Klooster in Oudergem. Dat schrijft Bruzz. De zeldzame vogel werd gespot in een paardenweide, naast de speeltuin. De Hop herken je aan zijn kuifkopje, rozebruine lijfje en zwart witgestreepte veren. De vogel valt ook op door zijn bijzondere manier van vliegen, bijna als een fladderende vlinder. "Het is opmerkelijk dat de hop in ons land voorkomt", zegt Bart Swerts, boswachter in het Zoniënwoud. "De hop verkiest een specifieke biotoop, ook qua nestgelegenheid zoekt hij bijvoorbeeld een holle boom. Het is een trekvogel, dus het zou kunnen dat, nu de temperatuur daalt, hij terug naar het zuiden afzakt", zegt Bert Swerts nog.  

Veel kijkers voor de hop

"De afgelopen dagen zijn heel wat vogelaars afgezakt naar het Rood Klooster om de zeldzame vogel te bewonderen", zegt beheerder Thierry Bruffaerts aan Bruzz. "Hij lijkt weggeslopen uit een volière van exotische vogels", voegt Alain Paquet van Natagora eraan toe. Die organisatie doet de vogelmonitoring voor Leefmilieu Brussel. "Waar de Brusselse hop vandaan kwam, weten ook de experts niet, maar wellicht was hij onderweg naar warmere oorden, want de meeste hoppen overwinteren in Afrika", besluit Alain Paquet.

Meest gelezen