Engelse vliegtuigbom ontdekt tijdens graafwerken in Kortrijk: 230 leerlingen en 80 buurtbewoners geëvacueerd, DOVO kan alles veilig afhandelen

Kortrijk -

Tijdens graafwerken is donderdagmorgen vlakbij de Pottelberg een oude vliegtuigbom ontdekt. De aannemer verwittigde meteen de hulpdiensten, die de straat afzetten en een veiligheidsperimeter instelden. Ontmijningsdienst DOVO kwam snel ter plaatse en kon de vliegtuigbom omstreeks 13 uur veilig ontmantelen. Geëvacueerde buurtbewoners en leerlingen en personeel van de Damiaanschool en De Korf konden daarop terug naar hun woningen en hun school.

Kris Vanhee

De bom werd omstreeks 10.30 uur ontdekt door arbeiders die aan het werken waren in de Schorsmolenstraat, een doodlopend zijstraatje van de Kampstraat. De hulpdiensten werden gealarmeerd. Er werd vertrokken van een voorbereidende perimeter van 100 meter waarbinnen bewoners gevraagd werd om hun huis even te verlaten. De evenementenhal Depart werd ter beschikking gesteld voor de evacuaties. (Lees verder onder de foto)

De Schorsmolenstraat werd afgesloten voor alle verkeer.  ©  vkk

Engelse bom

Intussen had DOVO de vliegtuigbom geanalyseerd en bleek dat het gaat om een bom van Engelse makelij die zo’n 500 pond weegt. Er werd beslist om de ontsteker ter plaatse te ontmantelen. Om dat veilig te kunnen doen, was een uitbreiding van de evacuatieperimeter nodig tot 250 meter.

Daardoor moesten zo’n 80 buurtbewoners en 230 leerlingen en personeel van de vlakbij gelegen Damiaanschool worden geëvacueerd. Ook het nieuwbouwgedeelte van De Korf werd ontruimd, samen met de hulpverleningszone Fluvia, de politiezone Vlas, de medische diensten en DOVO.

De leerlingen en leerkrachten van de Damiaanschool werden opgevangen in het ravotterpark Pater Damiaan, dat op een veilige afstand ligt buiten de perimeter. Daar kregen ze hun middagmaal geserveerd. (Lees verder onder de foto)

Gezellig samen eten en ravotten, tot de bom ontmanteld was.  ©  VKK

Algemeen directeur van de KBK-scholen Rik Bossuyt kwam ter plaatse. “Eerst werden de leerlingen naar een achterliggende speelplaats en sporthal gebracht. Toen de perimeter zich uitbreidde, zijn we op een pleintje achter de school gaan spelen. Gezien het middag was en mooi weer hebben we daar onze middagmaaltijden opgegeten. Er is nooit paniek geweest. Ik denk dat sommige kinderen het leuk vonden hier.” (Lees verder onder de foto)

De Britse bom werd ontdekt bij graafwerken en kon veilig worden ontmanteld. © Stad Kortrijk 

De ontmanteling verliep vlot. Omstreeks 13 uur was de klus geklaard. Geëvacueerde buurtbewoners, leerlingen en personeel van de Damiaanschool en De Korf konden daarop terug naar hun woningen en naar hun school. (Lees verder onder de foto)

De kinderen van de Damiaanschool kregen hun middageten in het park geserveerd.©  vkk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen