“Veel mensen maken aardappelen verkeerd klaar”: chef tipt hoe je aardappelen altijd perfect én snel gaar krijgt
42 procent van de Belgen eet nog dagelijks tot wekelijks gekookte aardappelen, volgens cijfers van VLAM uit 2022. Aardappelen koken lijkt makkelijk, maar toch zijn er veel misverstanden rond het gaarproces. Start je met koud of kokend water? En schil je de aardappelen beter of niet? Chef-kok Francesca Sterckx van restaurant Mistinguett zet de meest gemaakte fouten op een rijtje en zorgt ervoor dat je ze nooit meer maakt.
Het koken van aardappelen simpel? Er zijn veel tips die het je nog een tikkeltje makkelijker maken tijdens de bereiding. “Mensen maken aardappelen vaak verkeerd klaar”, vertelt chef Franscesca Sterckx van het Aarschotse restaurant Mistinguett. “Velen vergeten de ogen van de aardappel te verwijderen. Die moet je zeker proberen te vermijden. Niet alleen omdat ze niet lekker zijn, ook omdat ze schadelijke stoffen zoals solanine bevatten. Die kunnen je onder andere buikklachten bezorgen.”
Andere veelgemaakte fouten? “Veel mensen wassen de aardappelen extra na het schillen, maar dat is geen goed idee, zeker niet wanneer je een krokante aardappelbereiding zoals frietjes wil maken. Dat zorgt ervoor dat het aanwezige zetmeel in de aardappelen mee wegspoelt, maar dat zetmeel heb je net nodig om de frietjes krokant te maken. Wil je puree maken, dan maakt dat al iets minder uit. Ook moet je erop letten dat je meer dan enkel een snufje zout toevoegt aan je water. Een snufje maakt geen verschil uit voor je smaak, je moet véél zout toevoegen om het effectief te proeven.”
Hoe zorg je voor het snelste kookproces?
De voorbereiding van de aardappelen koken, start bij het al dan niet schillen ervan. “Het is makkelijker als je de aardappelen voor het koken schilt”, beveelt de chef-kok aan. “De aardappel is dan nog mooi vast en koud, wat aangenamer in de hand ligt bij het schillen. Leg ze tijdens het schillen ook onder water, zodat ze niet verkleuren zoals een appel. Als je eerst schilt, kan je trouwens ook makkelijker de ogen of donkere plekken wegsnijden. Bij een gekookte aardappel gaat dat moeizamer. Je kan de aardappelen ook koken met de schil, maar qua smaak gaat dat niet veel verschil opleveren. Verder kan je wachten tot de aardappelen zijn afgekoeld om de schil te verwijderen, al is dat vaak dubbel werk. Als je puree wil maken, moet je ze daarna toch opnieuw opwarmen.”
Als je aardappelen in kokend water legt, gaart de buitenkant van de aardappel veel sneller dan de binnenkant.
De geschilde aardappelen liggen klaar om gekookt te worden: tijd om ze gaar te krijgen. “Hierbij geldt: hoe kleiner de stukken van de aardappel, hoe sneller de aardappelen gaar zijn. Zet zeker een deksel op de pot om het water sneller te laten koken. Van zodra het water kookt, neem ik het deksel eraf en reken ik zo’n 10 tot 15 minuten tot ik de patatjes afgiet, afhankelijk van het type aardappel. Wil je zeker zijn of ze gaar zijn? Prik er dan in met een vork.”
En hoe zit het met het water waarin je die aardappelen gaart: moet dat koud of kokend water zijn? “Je gebruikt best géén kokend water. Als je aardappelen meteen in kokend water legt, kan de buitenkant van de aardappel te snel gaar worden, terwijl het hart van de aardappel dat nog niet is. Door ze in koud water te koken, gaart de binnen- en buitenkant gelijkmatig.” Verlies je dan geen vitaminen door de aardappelen op deze manier te koken? “Ja, maar dat gebeurt sowieso. Alleen wanneer je groenten stoomt, blijven de vitaminen aanwezig, maar niet iedereen beschikt over een stoomoven. Wil je toch meer vitaminen? Dan kan je de schil toch mee koken en opeten.”
Andere bereiding voor puree?
Gewone gekookte aardappelen krijg je vanaf nu dus perfect gaar. Moet je voor puree de aardappelen dan anders koken? “Nee”, verduidelijkt Franceska. “Zorg alleen dat ze heel goed gaar zijn en droog ze nadien goed. Te natte aardappelen zorgen voor meer water, wat niet handig is wanneer je een smaakvolle puree op tafel wil zetten. Water bevat niet bepaald veel smaak. (lacht) Meng zeker voldoende room, melk of boter bij je droge aardappelen. Ik vind puree zelf het lekkerst op basis van boter. Voeg kleine klontjes toe, terwijl je zachtjes blijft roeren op een klein vuurtje tot de puree heerlijk smeuïg is.” Tijd om je volgende aardappelgerecht op tafel te toveren als je het ons vraagt. Mét succes deze keer.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?