Smail Farisi bij de Brusselse raadkamer in januari 2021 met zijn toenmalige advocaat.

Broers Farisi die verdachten zijn op proces rond aanslagen, mogen voorlopig vrijkomen 

Na Smail Farisi mag ook Ibrahim Farisi voorlopig vrijkomen. Dat heeft de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Brussel beslist. De twee zijn verdachten op het proces over de aanslagen en waren vorige week voor de start van het proces opgepakt. Maar hun advocaat vroeg om hen weer vrij te laten. Ze zullen dus als een vrij man voor het hof van assisen komen. 

De Kamer van Inbeschuldigingstelling besliste gisteren al dat Smail Farisi voorlopig weer vrijgelaten mocht worden. Vandaag volgde dezelfde beslissing voor zijn broer Ibrahim. De twee waren vorige week opgepakt, nadat het federaal parket hun aanhouding had gevraagd. 

Smail Farisi was de man die het appartement in Etterbeek waar Osama Krayem en Khalid El Bakraoui zich hadden schuilgehouden, had gehuurd. Hij deed dat oorspronkelijk om een OCMW-uitkering te kunnen innen hoewel hij nog bij zijn ouders woonde en om met zijn vriendin te kunnen afspreken. Maar hij leende het  daarop uit aan Khalid El Bakraoui. Na de aanslagen van 22 maart haalde Smail Farisi samen met zijn broer Ibrahim de flat leeg en maakte die schoon.

De broers Farisi staan voor hun rol allebei terecht als verdachten op het proces over de aanslagen. Ze waren een hele tijd op vrije voeten, maar vlak voor de start van het proces zijn ze opnieuw aangehouden. Afgelopen maandag begon dat met de preliminaire zitting, waar de aparte glazen boxen voor de beschuldigden ter discussie stonden.  

Hun advocaat Xavier Carrette had een verzoek tot vrijlating ingediend, waarop de KI is ingegaan. Smail en Ibrahim Farisi kunnen dus als een vrij man voor het hof van assisen verschijnen. Of ze op het proces in de gecontesteerde boxen moeten plaatsnemen, zal morgen blijken. Dan doet de voorzitster van het hof van assisen een uitspraak over de vraag van de advocaten van de beschuldigden om de boxen af te breken. 

Meest gelezen