©  PRESSE SPORTS

Ronde van Luxemburg: Aaron Gate wint derde etappe, Valentin Madouas blijft leider

Aaron Gate (Bolton Equities Black Spoke) heeft donderdag de derde etappe van de Ronde van Luxemburg, met start in Rosport en aankomst na 188,4 kilometer in Diekirch, op zijn naam geschreven. De 31-jarige Nieuw-Zeelander haalde het in deze koninginnenrit na een sprint met twee van de Fransman Benjamin Thomas.

Bron: BELGA

Kort daarop werd de Italiaan Davide Ballerini derde voor zijn landgenoot Matteo Trentin. Valentin Madouas (Groupama-FDJ) werd negende en blijft leider in het algemeen klassement. De Nederlander Sjoerd Bax is tweede op 7 seconden en de Italiaan Matteo Trentin derde op 8 seconden.

Aaron Gate won eerder dit seizoen al het continentale kampioenschap van Oceanië in het tijdrijden, de eerste etappe en het eindklassement van de Ronde van Griekenland en de wegkoers van de Commonwealth Games.

Net als de voorbij dagen vormde zich vrijwel onmiddellijk na de start een kopgroep. Ditmaal was die negen man sterk. Gil Gelders, Theo Bonnet, Thomas Delphis, Pierre Rolland, Felipe Orts, Joseba Lopez, Joel Nicolau, Asier Etxeberria en Sindre Kulste tekenden voorin present. Het peloton liet meteen begaan en zo kon de kopgroep zowat 4 vier minuten voor de grote groep uitrijden. Op de Côte de Michelsbierg kwam de leider in het bergklassement, Joel Nicolau, als eerste boven. Hij pakte 3 punten. Zijn naaste belager Gil Gelders moest daar tevreden zijn met een luttel puntje. De Spanjaard pakte op Um Knupp, de tweede helling van de dag na 130 kilometer, ook de meeste punten en verstevigde zo zijn leiderspositie nog wat meer. 

De kopgroep van negen reed op de top van Um Knupp nog anderhalve minuut voor de grote groep uit. En in het peloton bleef men verder aan de achterstand knabbelen. Bij het ingaan van de enige plaatselijke ronde in Diekirch, van 20,6 kilometer met daarin de beklimmingen van de Héndelbierg en de Hueleween, reden de vroege vluchters nog slechts 20 seconden voor de grote groep, met geletruidrager Valentin Madouas. 

Op 17 kilometer van de meet smolt alles opnieuw samen en kon een gebalde en pittige finale aangevat worden. Thuisrijder Kevin Geniets bleek de ideale gids voor Valentin Madouas. De Luxemburger nam zijn kopman op sleeptouw op de Huelewee, waar het hele pak op een lang lint werd getrokken. In de afzink van die laatste bult zette Mattias Skjelmose Jensen een uitval op, hij trachtte de zes resterende kilometers alleen af te werken. Onder de rode vod werd de Deen echter voorbij gezoefd door Benjamin Thomas, die was gaan versnellen. Aaron Gate repte zich naar Thomas en ging hem in de laatste rechte lijn voorbij en zette zo de koninginnenrit van de Ronde van Luxemburg naar zijn hand.

Morgen/vrijdag staat een individuele tijdrit op het programma. De renners werken een traject van 26,1 kilometer af in de buurt van Remich. Dit met stroken tussen de wijngaarden en in de laatste 3 kilometer een strook net naast de Moezelrivier. Wellicht wordt door die etappe het klassement helemaal door elkaar geranseld.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer