ANP

Na insuline-overdosissen in woonzorgcentra: "Overheid te goedgelovig over aantal doorgegeven incidenten"

Zijn de online cijfers van woonzorgcentra over incidenten met medicatie te rooskleurig? Volgens zelfstandig auditeur Peter Adam schiet de controle door de Vlaamse overheid schromelijk tekort. “Op deze manier geeft ze de burger een vals gevoel van veiligheid.”

Na het nieuws over de vergiftigingen met insuline in woonzorgcentra in Hasselt en Oostrozebeke, laait de discussie over betere controles op het medicatiebeleid in Vlaamse rusthuizen hoog op.

Een deel van het probleem zijn de cijfers die woonzorgcentra zelf publiceren. Dat zegt Peter Adam, die als freelancer zelf tientallen rusthuizen in België doorlichtte. Volgens hem gaat het om een systeemfout. 

“De woonzorgcentra moeten hun eigen val- en medicatie-incidenten in kaart brengen", vertelde hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. “Erna moeten ze die doorsturen naar de Vlaamse overheid. Maar wat die overheid vervolgens niet doet, is controleren of die indicatoren ook een werkelijke afspiegeling zijn van de kwaliteit.” Met andere woorden: directeurs kunnen zonder gevolg fraaiere cijfers doorgeven dan in realiteit het geval is.

BEKIJK - "Als iemand echt slechte bedoelingen heeft, dan vindt die altijd zijn weg. Dat is in de maatschappij zo en dat is hier ook zo", zegt woonzorgcentrumdirecteur Eddy Devolder in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Als de cijfers niet te verifiëren zijn, maak ze dan ook niet openbaar

Dat is problematisch, zegt Adam, want het zijn net die cijfers die online verschijnen om de situatie in verschillende rusthuizen met elkaar te vergelijken. “De Vlaamse overheid geeft de burger op die manier een vals gevoel van veiligheid”, zegt hij. Hij wijst dan ook naar Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) om ervoor te zorgen dat de wzc’s alle incidenten waarheidsgetrouw doorgeven. “Blijkbaar is ze verontwaardigd dat dat in Hasselt niet gebeurd is. Dat vind ik getuigen van een grote vorm van goedgelovigheid.”

Kwaliteitslabel

Om zeker te zijn dat de cijfers die online verschijnen ook kloppen, pleit Adam voor een kwaliteitslabel. “Dat kan via de zorginspectie, of in samenwerking met een externe partij, zoals in de Vlaamse ziekenhuizen ook deels gebeurd is. En als de cijfers niet te verifiëren zijn, maak ze dan ook niet openbaar.”

Bovendien sluiten extra controles niet uit dat de medicatieverdeling in woonzorgcentra mis kan lopen, benadrukt Adam. Ook de hoge werkdruk onder verpleegkundigen speelt mee. “Die is er zowel bij rusthuizen van OCMW’s, als in de private sector”, zegt hij. De kans op incidenten zoals die in Hasselt en Oostrozebeke wordt er volgens hem niet kleiner door — integendeel. “Het verbaast me niet dat zulke zaken plaatsvinden”, aldus de zelfstandige auditeur. “En het gebeurt misschien nog wel meer dan wat er nu aan de oppervlakte komt.”

Meest gelezen