© Tom Palmaers

IN BEELD. Dankzij deze centrale krijgen 50.000 Limburgse gezinnen zachter water en dat is goed voor je portemonnee

Bilzen -

Sinds kort stroomt er dagelijks zo’n 10 miljoen zachter water vanuit het nieuwe duurzame waterproductiecentrum van De watergroep in Bilzen richting 50.000 Limburgse gezinnen in Bilzen, Berg-Tongeren, Riemst en Veldwezelt. Gisteren konden buurtbewoners het nieuwe centrum met indrukwekkende installaties gaan bezoeken.

Johnny Geurts

Deze zomer werd de laatste hand gelegd aan het gloednieuwe waterproductiecentrum op de Asdreef in Bilzen. “De oude gebouwen zijn afgebroken en in het nieuwe gebouw is de centrale wateronthardingsinstallatie met innovatieve technologieën uitgebouwd”, verduidelijkt directeur-generaal Hans Goossens van De Watergroep. Via deze installatie wordt het drinkwater sinds deze maand onthard van 34 naar 16 a 18 Franse graden. “Het water wordt opgepompt uit 6 grondwaterputten van bijna 100 meter diep. Het waterpeil in deze putten wordt nauwkeurig opgevolgd, zodat de hoeveelheid water die we onttrekken in evenwicht met de natuurlijke aanvulling. Via de onthardingsinstallatie gaat het water door filters via een korrelbedreactor en daarna kiemvrij gemaakt. Het hele proces om 600 kubieke meter zacht drinkwater te produceren duurt nauwelijks een uur.”

Directeur Hans Goossens van De Watergroep in het gloednieuwe waterdistributiecentrum in Bilzen © Johnny Geurts

10 miljoen liter

De nieuwe installatie in Bilzen levert het zachter drinkwater aan in Bilzen, Riemst, Berg-Tongeren en Veldwezelt. “We produceren dagelijks 10 miljoen liter drinkwater. Het waterproductiecentrum voedt ook de watertorens in Rosmeer en Bilzen en het waterreservoir in het Luikse Roclenge-sur-Geer”, verduidelijkt Goossens. Het lokaal geproduceerd drinkwater is een troef voor De Watergroep. “Met dit nieuwe duurzaam waterproductiecentrum garanderen we drinkwater van de beste kwaliteit voor de volgende 50 jaar. Uiteraard is het zachtere water ook goed voor de portemonnee. Want minder kalkafzetting is meteen ook goed voor een langere levensduur van huishoudtoestellen zoals wasmachines en koffiezetapparaten. Gezien er bovendien minder zeep en schoonmaakmiddel nodig is, is dat een besparing en meteen een plus voor het milieu.” Op termijn wil het waterbedrijf 45 procent van het geproduceerde water ontharden. Goosens: “De komende jaren komen er in Limburg nog waterproductiecentra met centrale ontharding in de regio’s Tongeren, Nieuwerkerken, Kortessem en Borgloon.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer