Archiefbeeld. ©  © Jeff Greenberg

Sloveense familie cremeert verkeerde patiënt: echte vader is nog in leven

In Slovenië zijn twee patiënten verwisseld. Foute identificatiebandjes zouden aan de oorzaak liggen van het incident. “Iemand heeft gisteren zijn vader gecremeerd, om de volgende dag te weten te komen dat zijn vader nog leeft, terwijl een andere familie ontdekte dat hun ouder overleden was.” Dat heeft de zichtbaar geschokte Sloveense minister van Volksgezondheid Danijel Besic Loredan op een persconferentie gezegd. “In het tijdperk van de digitalisering in de 21e eeuw is dit totaal onacceptabel.”

wver
Bron: BELGA

De patiënten, mannen in een rolstoel, hadden dezelfde leeftijd, woonden in hetzelfde rusthuis en waren om gezondheidsredenen in dezelfde ambulance naar het ziekenhuis van Celje gebracht, in het noordoosten van het land. Twee dagen later overleed een van de patiënten en werd de verkeerde familie ingelicht. Na de verplichte lijkschouwing bracht de familie in kwestie alles in gereedheid voor de crematie en de begrafenis.

De fout kwam aan het licht toen de andere patiënt na zijn herstel terugkeerde naar het rusthuis. Het personeel besefte toen dat de man het verkeerde identificatieplaatje aan zijn pols had.

De fout had nooit mogen gebeuren, ook al leed een van de patiënten aan vergevorderde dementie, zei minister Danijel Besic Loredan nog op de persconferentie. Hij diende zijn ontslag in, maar dat werd geweigerd door de Sloveense premier. Er werd een onderzoek geopend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer