Mysterie opgelost: grote vuurbal boven Verenigd Koninkrijk was dan toch een meteoriet

De vuurbal die boven het Verenigd Koninkrijk vloog en wetenschappers in de ban hield, was een meteoriet. Meer dan duizend mensen zagen het fenomeen en deelden verbluft beelden op sociale media. Op basis van die filmpjes hebben wetenschappers kunnen uitsluiten dat het om ruimteafval ging.

Op sociale media werden afgelopen nacht heel wat filmpjes gedeeld van een witte vuurbal die zowaar een lijn door de nachtelijke hemel trok boven Schotland, Noord-Ierland en het noorden van Engeland. 

Verschillende organisaties, zoals de American Meteor Society en de International Meteor Organization, geven aan zo'n duizend meldingen te hebben ontvangen van mensen die verbluft het fenomeen hebben aanschouwd.

De aard van de vuurbal was niet meteen duidelijk voor wetenschappers. De video's die mensen hadden gemaakt werden gebruikt om uit te zoeken of het object een meteoriet (een li­chaam uit de he­mel­ruim­te dat neervalt op de aar­de) of ruimteafval (ruimtevervuiling gemaakt door de mens) was.

Het object had eigenschappen van beide. Hoewel eerst toch eerder gedacht werd aan ruimteafval, zou het object, dat zo'n 20 seconden zichtbaar was, toch een meteoriet geweest zijn. Die zou geland zijn in de Atlantische Oceaan ten zuiden van de Hebriden, een eilandengroep voor de westkust van Schotland.

Een meteorenzwerm bestaat uit meteoroïden, kleine lichamen van een zandkorrel tot een meter groot die door de ruimte zweven. Kleinere deeltjes die minder dan een gram wegen, heten micrometeoroïden. Lichamen die groot genoeg zijn om van op aarde met een telescoop te zien zonder dat ze in de dampkring terechtkomen, heten planetoïden of asteroïden.

Een meteoor of vallende ster is een helder lichtspoor aan de hemel veroorzaakt door een meteoroïde die in de dampkring terechtkomt. Een grote meteoor die zo helder is als de volle maan heet ook wel een bolide, zeker als die in de atmosfeer ontploft. 

Een meteoriet is een (meestal grote) meteoroïde die in de dampkring niet helemaal is uiteengevallen en opgebrand en dus op aarde is terechtgekomen.

Meest gelezen