Te veel volk in rij om Queen te groeten: bezoekers worden aangeraden om niet meer aan te schuiven

Vrijdagochtend kon er een tijdje niemand aansluiten in de rij om in Westminster Hall het lichaam van de Britse koningin Elizabeth II te groeten. Vanwege de te grote toeloop werd beslist om de rij tijdelijk, zeker tot 16.00 uur plaatselijke tijd, te sluiten. De wachtrij is bijna 8 kilometer lang, goed voor minstens 14 uur wachten. Ondertussen zou de drukte verminderd zijn en aanschuiven weer toegelaten zijn.

“Onze excuses voor het eventuele ongemak”, laat het bevoegde ministerie op Twitter weten. “Probeer niet in de rij te gaan staan totdat deze weer opengaat.”

De rij langs de rivier de Theems was om middernacht plaatselijke tijd bijna 8 kilometer lang, maar werd gedurende de nacht korter. Tegen 06.30 uur was de rij iets meer dan 5 kilometer lang en rond 08.00 uur was deze opgelopen tot ruim 7 kilometer. Daarna bleef de rij groeien.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoewel er vrijdagochtend opgeroepen werd om niet meer in de rij te gaan staan, lijken bezoekers terug te mogen aanschuiven. De borden bij de wachtrij zorgen echter voor verwarring, want daarop staat te lezen dat de wachtrij gesloten is maar staat er security die de mensen richting de wachtrij leiden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Belangstellenden kunnen tot maandag 06.30 uur langs de kist van Elizabeth lopen. Diezelfde ochtend vindt de staatsbegrafenis plaats. Wanneer de rij definitief sluit, is nog niet duidelijk.

De Britse autoriteiten zetten meer dan duizend vrijwilligers, stewards en politieagenten in om de rij in goede banen te leiden. Rouwende Britten mogen in Westminster Hall bijvoorbeeld niet stilstaan. Bovendien gelden strenge veiligheidsmaatregelen, die door de regering worden omschreven als vergelijkbaar met die van een luchthaven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER