© ATV/GVA

ANTWERPEN LIVE. Drugszaken uitgesteld door middeleeuwse toestanden bij justitie: “Eén computer met verlopen software”

Normaal gezien zou de Antwerpse correctionele rechtbank zich donderdag buigen over een zaak tegen drugscrimineel ‘Gino’ en diens rechterhand Ignace C., een voormalige bediende van rederij MCA. Maar die zaak kon niet plaatsvinden omdat er delen uit het dossier Sky ECC niet leesbaar waren door verouderde computersoftware op de griffie. “Het Excel-bestand kon zelfs niet volledig geopend worden”, zegt Joris van der Aa, misdaadjournalist bij Gazet van Antwerpen. “En er waren nog delen van het dossier die op een cd-rom staan, die niet leesbaar waren.”

debn

LEES OOK. Drugsprocessen na Operatie Sky ECC weer op lange baan: “Griffie heeft één oude computer, met software waarvan licentie is verlopen”

De advocaat van Ignace C., meester Sam Vlaminck, vond dus dat de zaak niet behandeld kon worden. “Tijdens de inzage sloeg de computer regelmatig tilt. Op een zeker moment gaf de computer zelfs de melding dat de software van Microsoft niet legitiem was. We hebben de mond vol over de digitalisering van justitie, we hebben het hier over het grote Sky ECC-dossier, maar wij krijgen op de griffie slechts de beschikking over één oude computer, die niet eens meer naar behoren werkt. We leven toch in 2022?”

LEES OOK. Sky-rechtszaak tegen corrupte parketmedewerkster uitgesteld naar volgend jaar

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER