©  AFP

Opluchting in Ecuador: FIFA wijst alle bewijzen tegen spilfiguur Byron Castillo af, Zuid-Amerikanen mogen naar WK

Ecuador mag gewoon deelnemen aan het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, dat op 20 november begint. De FIFA wees vrijdag een beroep van de Chileense voetbalbond af.

Vincent Van Genechten

Chili had een zaak aangespannen bij de Wereldvoetbalbond omdat Ecuador in de kwalificatiewedstrijden met Byron Castillo speelde. Volgens de Chileense bond bleek uit documenten dat Castillo in 1995 in Tumaco in Colombia is geboren en niet, zoals vermeld op zijn officiële documenten, in 1998 in Villamil Playas in Ecuador.

The Daily Mail kwam onlangs met documenten die “bewijzen” dat de aantijgingen aan het adres van Castillo kloppen. Tijdens de opname van een gesprek met de autoriteiten uit 2018 geeft de verdediger van Club Léon FC toe dat hij in 1995 (op 25 juli) en dus niet in 1998 (op 10 november) geboren werd. Dat hij Bayron Javier Castillo Segura heet, zoals vermeld op zijn Colombiaanse papieren, en dus niet Byron David Castillo Segura, zoals op zijn geboortecertificaat van Ecuador. En dat hij, met behulp van een Ecuadoraanse zakenman, de Colombiaanse stad Tumaco ontvluchtte.

 ©  AP

En ondanks de onthullingen van de speler, werd Castillo in 2019 - een jaar na de ondervraging dus - officieel erkend als Ecuadoraans staatsburger. En dat blijkt nu voldoende voor de FIFA om Ecuador te laten deelnemen aan het WK. Volgens de Wereldvoetbalbond ziet Castillo als iemand met de Ecuadoraanse nationaliteit en mocht de verdediger dus voor Ecuador uitkomen.

Een beroepsprocedure bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) is nog mogelijk voor de Chilenen. Bondsvoorzitter Pablo Milad liet eerder al weten naar het TAS te willen stappen als de beroepsprocedure bij de FIFA in hun nadeel zou eindigen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ecuador eindigde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone als vierde en plaatste zich zo rechtstreeks voor het WK, waar het in een groep zit met Qatar, Nederland en Senegal.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer