Lukas Dhont met de twee hoofdrolspelers in "CLOSE" op de rode loper in Cannes
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"CLOSE" van Lukas Dhont wordt de Belgische inzending voor de Oscars

De film "CLOSE" van regisseur Lukas Dhont is de Belgische inzending voor de Oscars in de categorie "beste internationale film". Dat laat het Vlaams Audiovisueel Fonds weten."CLOSE" is de tweede langspeelfilm van de Gentse regisseur en gaat over een intense vriendschap tussen twee tienerjongens, waarbij plots een kink in de kabel komt. Op het filmfestival van Cannes won "CLOSE" nog de Grand Prix, dat is de tweede belangrijkste prijs na de Gouden Palm.

Dat het Vlaams Audiovisueel Fonds "CLOSE" naar voren schuift als Belgische Oscarinzending in de categorie "beste internationale film" is niet meteen een verrassing. "CLOSE" ging op het filmfestival van Cannes in wereldpremière en won er de tweede belangrijkste prijs, na de Gouden Palm. De film werd in de internationale filmwereld bijzonder warm onthaald, met een minutenlange staande ovatie meteen na de eerste screening. 

Als kind droomde ik ervan ooit een Oscar te winnen, die droom lijkt nu iets dichterbij te komen

Lukas Dhont, regisseur

"Ik ben ongelofelijk vereerd om uit de vele sterke Belgische films dit jaar geselecteerd te worden als de officiële inzending voor de Oscars en ons kleine landje te mogen vertegenwoordigen in Hollywood. Als kind droomde ik ervan ooit een Oscar te winnen, die droom lijkt nu iets dichterbij te komen. Ik hoop dat "CLOSE" het publiek gaat raken en zo België trots kan maken", reageert Lukas Dhont. 

"Ik ben zelf enorm trots op "CLOSE" en ik denk ook dat de film thema's aanraakt die vandaag echt leven. We komen uit een periode waarin we heel erg gedeconnecteerd zijn geweest. En "CLOSE" gaat net over het belang van connectie en vriendschap. Dus we hopen dat onze film op het juiste moment komt. We gaan er met heel ons team alles aan doen om zo ver mogelijk te geraken in de Oscarrace en de Amerikanen te overtuigen van ons verhaal", zegt Dhont. 

Het is de tweede keer dat een film van de Gentse regisseur als Belgische inzending naar de Oscars wordt gestuurd. Het Vlaams Audiovisueel Fonds koos in 2019 ook al voor zijn debuut "Girl" om België te vertegenwoordigen op de Oscars. 

De inzending van "CLOSE" voor de Oscars is nog maar een allereerste stap richting mogelijke Oscarroem. Dat België deze film voordraagt, betekent niet automatisch dat "CLOSE" een Oscarnominatie binnenhaalt. Daarover beslist de Academy pas later. 

Uit alle internationale inzendingen voor de categorie "beste internationale film" wordt eerst een longlist van samengesteld. Daarna worden uit een shortlist van negen films maximaal vijf films effectief genomineerd. De officiele nominaties worden bekendgemaakt op 24 januari, de Oscars worden op 12 maart uitgereikt in Hollywood. 

De laatste keer dat een Belgische film erin slaagde om een Oscarnominatie binnen te halen in de categorie "beste internationale film" was met "The Broken Circle Breakdown" van regisseur Felix Van Groeningen in 2013. Ook de Vlaamse producties "Rundskop", "Iedereen beroemd!" en "Daens" haalden in het verleden een felbegeerde Oscarnominatie binnen in die categorie. 

"CLOSE" gaat in ons land in première op Film Fest Gent, op 11 oktober. Vanaf 2 november is de film te zien in de Belgische zalen. Intussen zijn de rechten op "CLOSE" al aan meer dan 100 landen verkocht.

BEKIJK: de officiële trailer van "CLOSE":

Meest gelezen